Súlyos hiányosságokat tártak fel az izraeli válságkezelésben

Elhibázott karantén, idősek veszélyben, vergődő vállalkozók, iskolai nehézségek – komor képet festett a védekezést vizsgáló izraeli számvevőszék, amely a hibák gyors kijavítására szólította fel az államot – írja a The Times of Israel.

A 8 hónapja tartó járványüzemmód ellenére Izrael nincs felkészülve a télre: tévesen küld embereket karanténba, a frusztrált vállalkozók nem jutnak időben a támogatáshoz, iskolásoknak nincs internetük. Egyebek mellett ilyen megállapításokat tartalmaz az izraeli számvevőszék vezetőjének vizsgálata.

Hétfőn került nyilvánosságra a jelentés, egy nappal azután, hogy Netanjahu azt mondta, az állami büdzsé nem tudja fedezni az általános iskola alsóbb osztályainak napi óráit, ezért nekik csak fél hetet kell bejárniuk. A várható költségek azért növekedtek meg jelentősen, mert a tervek szerint kisebb csoportokban indulna újra a tanítás az általános iskolák alsó tagozatán, amihez jóval több tanárt kell fizetni.

A jelentés kifogásolja a Sin Bét belbiztonsági szolgálat telefonos nyomon követési módszerét, azt állítva, hogy sok olyan embert is karanténra kényszerítettek, akinél az nem volt indokolt, ugyanakkor a kontaktkutatás nem működik az elvárt minőségben.

„Komoly hiányosságok vannak a járvány kezelésében”

– mondta Matanjahu Englman, az izraeli számvevőszék vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a felvetett kérdések fontosak, „különösen a második hullámnak ezen a pontján, annak fényében, hogy hiányosságok vannak az egészségügyben, a közoktatásban és a gazdaságban, valamint annak érdekében, hogy a lakosság segítséget kapjon a válság hatásainak enyhítésére, különösen az idősek, a munkanélküliek, a kényszerszüneten lévők és mások”.

„A számvevőszéki jelentés megmutatja, hogy a félmillió karanténra kötelezett izraeli közül sokaknak tévesen rendelték el ezt az utasítást”

– mondta Tehilla Shwartz Altshuler, az Izraeli Demokrácia Intézet vezető munkatársa.

„A társadalmi következmények, ahogyan a kiesett munkanapok és bevételek is a kormánynak köszönhető”

– tette hozzá.

A jelentés, bár kemény hangnemet üt meg, nem kritizálja az egészségügyi ellátás finanszírozását és működését, ahogyan a koronavírus-fertőzésben meghalt betegek számát sem, ugyanakkor rámutat az idősek saját otthonukban bekövetkezett halálának magas számára.

Kisiskolások „kapszulában”: óvatos nyitás Izraelben

Az egészségügyi tárca csak kis csoportokban, egy pedagógus vezetésével, egy helyiségben engedélyezte az oktatás újraindítását.

Az idősotthonokban lakók csak az izraeli lakosság 1 százalékát teszik ki, viszont a halálesetek 36 százaléka ebből a körből került ki október elejéig. Egy idős ember az adatok alapján hatszor nagyobb eséllyel halt bele a koronavírusba egy otthonban, mint a saját lakásában.

A számvevőszék vezetője sürgette az egészségügyi minisztériumot, hogy dolgozzon ki jobb eljárást az idősotthonokban az ott élők izolálására, hogy megvédjék őket a fertőzéstől, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az intézmények dolgozóit nem tesztelik megfelelően.

Különösen az influenza várható terjedése okozhat majd gondot az idősotthonokban, egy időben az koronavírussal – hívta fel a figyelmet Matanjahu Englman. Arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen intézményekben dolgozók körében alacsony az átoltottság influenza ellen, csak minden harmadik gondozó adatja be az oltást, szemben a nemzetközi tapasztalatokkal, ahol minden második dolgozót beoltanak.

Englman aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a jelentés összeállításakor, szeptemberben a felkészülés az influenza elleni vakcinák beadására még nem fejeződött be.

„Annak érdekében, hogy a lakosság lehető legnagyobb része megkapja az influenza elleni védőoltást, és hogy azokat biztonságosan és időben végezzék el, ajánlatos szisztematikus tervet készíteni” – hívja fel a figyelmet a számvevőszéki jelentés. Egy ismert orvos szerint múlt hétig ez még nem történt meg – írja a lap.

A számvevőszék vezetője a „twindémiás hatás” miatt aggódik, ami azt jelenti, hogy az influenza és a koronavírus egyszerre terjed. Izrael sikere a téli kitörés elleni harcban nagymértékben a tömeges teszteléstől függ szerinte.

A védekezésért felelős Ronni Gamzu is arra sürgeti az izraelieket, hogy teszteltessék magukat, még nagyon enyhe tünetek esetén is. Hivatalos források szerint a kapacitások bővítésével hamarosan napi 100 ezer teszt elvégzésére lesz lehetőség.

A Sin Bét telefonos nyomon követése sokaknak jelentett indokolatlan karantént, a jelentés ezért azt javasolja a belföldi titkosszolgálatnak, hogy találjon új technológiát erre a célra.

A hatóságok járványügyi nyomozásának minőségét is kifogásolja a jelentés. A kontaktok felkutatása kevés esetben történik meg, és akkor is túlságosan lassan zajlik. Sokszor a diagnózis után csak 4, vagy több nappal kezdődik a kapcsolatok felkutatása, miközben azt 1-2 napon belül el kellene kezdeni.

Englman a nagy veszteségeket elszenvedő vállalkozások számára biztosított támogatások bonyolult igénylését is kritizálta, valamint azt is, hogy aki elnyert ilyen támogatást, sokszor csak késve jutott hozzá.

Vírusharc Izraelben: a vallásos közösségek személyes támadásnak veszik a kormány rendeleteit

A vírusrendeletekhez fűződő háredi politikai érdekek nem feltétlenül tükrözik az átlag vallásosok véleményét. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.

A számvevőszék vezetője szerint sok gyerek nem tud részt venni a távoktatásban, mert nincs számítógépe vagy internet-hozzáférése, vagy a kettő együtt hiányzik, néha pedig a tanárok próbálnak számítógép nélkül távoktatást tartani. Az államnak „sürgősen cselekednie kell” ennek megoldása érdekében – olvasható a jelentésben.

A haredi (ultraortodox) általános iskolások 44 százalékának nincs számítógépe, és 74 százalékának nincs internet-hozzáférése, míg az arab általános iskolás gyerekek 38 százalékának nincs számítógépe és internet-hozzáférése, szemben a többi gyerekkel, akiknél 6 és 9 százalék ez az arány – derül ki a dokumentumból.

A számvevőszék azt javasolja az online tanulás alternatívájaként, hogy vizsgálják meg az iskolákon kívüli nyitott terek használatának lehetőségét az oktatáshoz.