Telefonon beszélt Pompeo Lukasenkával

Telefonon beszélt egymással Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök – tudatta az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint szombat este az MTI szerint.

Pompeo a minisztérium közleménye szerint felszólította az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenkát, hogy azonnal engedjék szabadon Vitali Skljarov politikai tanácsadót, aki amerikai állampolgár. A tárca azt is tudatta, a miniszter értésre adta, hogy Washington támogatja a fehérorosz nép demokratikus törekvéseit, de további részleteket nem közöltek.

Skljarovot az ellenzék tájékoztatása szerint előbb őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a fehérorosz hatóságok.

A fehérorosz állami média szerint Lukasenka közölte Pompeóval, hogy Minszk és Moszkva közösen fog válaszolni a külső fenyegetéseke.

Lukasenka tájékoztatta Pompeót az országban zajló „nemzeti párbeszédről”. Hangsúlyozta, hogy Moszkva az ország fő szövetségese, és Minszk méltányolja a segítségét.

„Emellett megjegyezte, hogy Oroszország nem avatkozik be Fehéroroszország belügyeibe. A két ország kész ugyanakkor közösen reagálni a felmerülő külső veszélyekre” – idézett a beszélgetésből a televízió, amely szerint Pompeo azt mondta, hogy Washington továbbra is elkötelezett a fehérorosz szuverenitás és függetlenség fenntartása iránt, és a kétoldalú együttműködés híve.

Lukasenka kitart amellett, hogy nem hajlandó lemondani, holott az augusztusban tartott elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt. Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt ultimátumot intézett az elnökhöz, felszólította, hogy vasárnapig távozzon hivatalából vagy általános sztrájkra szólítja fel az embereket Fehéroroszországban.