Litvánia Euró-érmével emlékezik a vilnai Gáonra

A litván központi bank Elijahu ben Slomó Zalman nevével ellátott pénzérmét bocsájt ki a legendás rabbi születésének 300. évfordulója alkalmából. 

A litván bank lesz az első, amely héber betűkkel ellátott Euro érmét bocsájt ki. A 10 eurós limitált változata a vilnai Gáon előtt tiszteleg – írja a Times of Israel.

Elijahu ben Slomó Zalman háromszáz évvel született és és sokak szerint a zsidó történelem egyik legkiemelkedőbb intellektuális és spirituális gondolkodójának tartják. A rabbi követői alapították az egyik első askenázi zsidó közösséget Jeruzsálemben.

A fej oldalon a shin (ש) héber betű látható, aminek gemátriai értéke a 300, vés a betű mellett található a rabbi monogramja is. Az írás oldalon a következő héber felirat olvasható: „A vilnai Gáon éve és a litvániai zsidóság története.”

Az Euro bankjegyeken ritkán szerepelnek konkrét arcok vagy nevek, mivel egyes történelmi szereplők más országok számára ellenségek voltak. Ezért általában épületek szerepelnek az Eurón.

Héber feliratos Eurót bocsát ki Litvánia

Elijah ben Solomon Zalman rabbi emlékét örökítik meg a tízeurós érmén.

A hó elején Litvániában emlékművet avattak Leah Goldberg litván zsidó származású költőnő emlékére.

A második világháború előtt jelentős közösség élt az országban, azonban ma már mindössze néhány ezer zsidó él Litvániában.

Egy helyi történész, Dovid Katz szerint a 10 eurós egyik oldalára megálmodott menóra

„az elmúlt évek-évtizedek során az antiszemita szélsőjobb szeretett szimbólumaként fegyverré változott”.

Október kilencedikén Kaunasban az ország második legnagyobb városában ledöntöttek és megrongáltak egy holokauszt emlékművet.

Náci kollaboráns milicistának akarnak emlékévet szentelni Litvániában

A javaslatot ellenszavazat nélkül fogadta el a litván parlament, egyetlen tartózkodással, mellyel egy zsidó képviselő, Emanuelis Zingeris élt.