Héber feliratos Eurót bocsát ki Litvánia

Litvánia különleges euró érme kibocsátásával tiszteleg egy 300 évvel ezelőtt született rabbi tiszteletére. Az érme szimbolikája azonban neonácik körében is népszerűségnek örvend.

Ez egy gyönyörű tisztelgés Vilniusz dicsőséges zsidó öröksége előtt a litván kormány részéről, különösen a 18. századi nagy zsidó gondolkodó, Vilna Gaon születésének 300. évfordulója alkalmából.

idézi a Ynet hírportál Yossi Avni-Levyt, Izrael Litvániában szolgáló nagykövetét.

Azonban a lap megemlíti azt is, hogy az érmeöntés dizájnjának felelősei talán nem a legkörültekintőbben jártak el akkor, amikor megformálták a tervek szerint jövőre kibocsátandó pénzérmét.

Egy helyi történész, Dovid Katz szerint a 10 eurós egyik oldalára megálmodott menóra „az elmúlt évek-évtizedek során az antiszemita szélsőjobb szeretett szimbólumaként fegyverré változott”.

Litvánia a középkori Európa egyik legfelvilágosultabb államaként a 14. században kezdte el befogadni a nyugaton üldözött zsidókat. Az országban rengeteg nagytudású, legendás rabbi született.

Elijah ben Solomon Zalman, akit a géniusznak, Gaonnak is szoktak hívni 1720-ban született. Jövőre lenne 300 éves, és a litván kormány úgy határozott, hogy egy különleges 10 eurós pénzérme formájában tiszteleg az emléke előtt.

Fotó: Ynetnews.com

Európai közös valután most először szerepel majd héber feliratozás, mint ahogy a tervek szerint az érmén helyet kap több más fontos zsidó szimbólum is – a vitatott formában megjelenített menóra mellett héber betűket és a tóratekercseket is vésnek rá az öntödében.

Egy különleges szoftvertechnológia, a Pad-printing módszerét is alkalmazták a rabbi és a közösség múltja előtt tisztelgő érmével, amelyet a litván nemzeti bank ad ki a jövő év második felében.

Az érmén található egy bölcsességet megfogalmazó mondat is, amely utal a rabbi becenevére és egyben tudásra, szorgalomra is bátorítja a fiatalokat.

„Ha igazán akarod, te is lehetsz géniusz”.

Elijah ben Solomon Zalman, Vilniusz „Gaonja” – géniusza – a középkor utáni idők egyik első vezető zsidó szellemi óriása volt. Hatalmas követői bázissal, elsősorban a hászid irányvonal kritikusaiként váltak ismertté. A rabbi az úgynevezett misnagdim közösség iránymutatójának is számított.