Houdini és Copperfield is a zsidó hírességek csarnokába kerül

Harry Houdini és David Copperfield is „halhatatlanná” válik. Egy amerikai múzeum a zsidó hírességek csarnokába emeli be a két világhírű illuzionistát decemberben.

A Philadelphiában található, az amerikai zsidóság történetét bemutató múzeum (National Museum of American Jewish History) a két illuzionistát az egész világot elkápráztató teljesítménye miatt választja be a hírességek csarnokába, biztosítva ezzel a halhatatlanságot számukra — írja a ynetnews.

A bejelentés szerint december 12-én kerülhet sor a ceremóniára, ahol David Copperfield vélhetően személyesen lehet jelen. Harry Houdini, aki Magyarországon Weisz Erikként látta meg a napvilágot 1874-ben, csaknem 100 éve halott, de legendája tovább él, és minden mai illuzionista egyik példaképének tartja.

Sharon Tobin Kestenbaum, a múzeum egyik vezető munkatársa a két bűvésznek a hírességek csarnokába történő bekerülésével kapcsolatban megjegyezte:

Harry Houdini, aki Budapest VII. kerületében született

az emigráns Houdinitól az elsőgenerációs amerikai Copperfieldig ez a rangos elismerés is bizonyítja, hogy mi minden lehetséges akor, ha az egyén számára megadatik az esély arra, hogy kibontakoztassa tehetségét.

A múzeum ezzel az elismeréssel elsősorban azokat jutalmazza, akik tetteikkel és személyiségükkel hozzájárultak az amerikai zsidóság tekintélyének megteremtésében, illetve erősítésében. Az elmúlt évek díjazottjai között van mások mellett Ruth Bader Ginsburg, a legfelsőbb bíróság nemrég elhunyt tagja és Steven Spielberg filmrendező is.

Eltűnik-e Houdini Budapestről?

Továbbra is Európában marad a világ egyik legnagyobb Harry Houdini-gyűjteménye, magyar tulajdonosa azonban több mint 5 milliárd forintért hajlandóságot mutat arra, hogy részben megváljon tőlük.