Eltűnik-e Houdini Budapestről?

A Neokohn munkatársa

Továbbra is Európában marad a világ egyik legnagyobb Harry Houdini-gyűjteménye, magyar tulajdonosa azonban több mint 5 milliárd forintért hajlandóságot mutat arra, hogy részben megváljon tőlük.

A budapesti zsidó családban született világhírű mágus tiszteletére 2016-ban nyílt önálló múzeum Budapesten. A budai Várban lévő tárlat az ugyancsak világhírű olasz-magyar mágus, David Merlini vállalkozásaként több ezer turistának mutatta be az elmúlt években Harry Houdini szabadulóművész életét.

A múlt héten az amerikai sajtóban megjelent egy közlemény, amely szerint

Merlini 18.6 millió dollárért (több mint 5 milliárd forintért) egy befektetői csoportnak adná el a több tucat különlegességből álló Houdini-gyűjteményét és a House of Houdini név használatának 87.3 százalékos jogát.

A beszámolók szerint az akvizíció – amely Houdini előadóművészetének egyik legjelentősebb emlékkollekcióját jelenti – napokon belül lezárulhat, de arról sem Merlini, sem pedig a vevő, a CCV (Centurion Capital Ventures) befektetői csoport nem adott részletesebb tájékoztatást.

Lapunk megkereste David Merlinit is, aki elzárkózott attól, hogy a részletekbe bocsátkozzon, azt azonban nem cáfolta, hogy a hírnek lehet valóságtartalma. Nem ez az első olyan alkalom, amikor gyűjteménye iránt érdeklődnek külföldről – tette hozzá.

Houdini bilincsben leugrik egy hídról (1907-es felvétel):

Merlini egyébként napra pontosan éppen 16 évvel ezelőtt hajtotta végre egyik legemlékezetesebb mutatványát Budapesten: három és fél tonna betonba zárva merült le a Dunába, ahonnan alig két perc alatt kiszabadult. Most pedig Magyarország egyik legizgalmasabb múzeumának sorsáról dönthet.

Jelenleg a Dísz téri múzeumban két tematika mentén mutatják be Houdini életét: a tárlat első része a szabadulóművész első 26 évét mutatja be családi fotók, anyakönyvi kivonatok és egyéb dokumentumok segítségével, a második rész pedig Houdini „csodás életébe” ad betekintést olyan eredeti tárgyakkal, mint az illuzionista könyvei, kéziratai, kellékei, bilincsei.

Harry Houdini magyar származású amerikai illuzionista és bűvész volt. Weisz Erikként Budapesten született 1874-ben egy jiddisül beszélő zsidó családban, ahol apja, Mayer Sámuel Weiss rabbiként és jogtanácsosként dolgozott. Erik négy esztendős volt, amikor a család az Egyesült Államokba költözött. Otthon a család magyarul, jiddisül vagy németül beszélt.

Minden idők legnagyobb szabadulójára és a modern kor egyik legnagyobb előadóművészére ünnepelt sztárként tekintettek évtizedekig. Kilenc alkalommal választották meg az Amerikai Bűvészek Társaságának elnökévé. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi hírességek sétányán. Houdini alig 52 évesen, egy banális baleset következményeként hunyt el 1926-ban.