Közvetlen repülőjáratokról állapodott meg Izrael és Bahrein

Heteken belül rendszeres repülőjárat indul Tel-Aviv, Eilat és és Manama között, erről állapodott meg Izrael és Bahrein – írja a The Jerusalem Post.

A kapcsolatok normalizálásáról szóló, múlt hónapban megkötött egyezség után most légiközlekedési megállapodást írt alá a két ország.

Heti maximum 14 járat közlekedhet Manama és a Ben-Gurion repülőtér között. Miri Regev közlekedési miniszter azt mondta:

„A békeszerződés új és lenyűgöző célpontokat nyit meg az izraeli közönség számára”.

Gabi Ashkenazi külügyminiszter elmondta, hogy a megállapodás „kezdőlökést ad az üzleti és a turisztikai növekedésnek, és megmutatja Izrael legszebb oldalát, hogy a kezünk békejobbot nyújt a régió országainak”.

A légiközeledési megállapodás Bahrein és Eilat között nem korlátozza a járatok számát, a teherszállító gépek pedig ötször járhatnak hetente a két ország között.

A járatok várhatóan a jövő héttől indulnak.

Békeoffenzíva: Vízummentesen utazhatnak egymáshoz az arabok és izraeliek

Az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége kedden délben landolt Izraelben, hogy aláírja a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának újabb lépését jelentő megállapodásokat, beleértve a kölcsönös vízummentességet.

A Bahreinnel kötött megállapodás két nappal azután történt, hogy Izrael és az Emírségek is hasonló dokumentumot írt alá. Ott heti 112 járatban állapodtak meg, amelyben helyet kapnak az Etihad, az Emriates és a fapados Fly Dubai légitársaságok is a Tel-Aviv Abu Dhabi és Tel-Aviv Dubai közötti desztinációkban.

A Perzsa-öböl feletti repülés lehetősége jelentősen lerövidíti az Izraelből Ázsiába és Ausztráliába tartó járatok menetidejét, és ezzel Isztambul helyett az Emírségek lehet a leggyakoribb átszállóhely az Izraelből keletre tartó járatok esetében.