IMF: rendkívül bizonytalanok Európa gazdasági kilátásai

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy mindenképpen fenn kell tartani a gazdaság támogatását célzó intézkedéseket a fellendülés kiteljesedéséig, mert túl korai kivezetésük ismét recesszióba döntené az országokat, megsemmisítve az addig elért eredmények túlnyomó részét.

Szerdán kiadott európai regionális növekedési prognózisában a valutaalap rámutatott, hogy a koronavírus-járvány drámai veszteségeket okozott emberéletben és súlyos csapást mért Európa gazdaságára, de a példátlanul erős fiskális és monetáris politikai intézkedéseknek köszönhetően elkerülték a még pusztítóbb kimeneteleket. Ezzel együtt is az idei kilátások továbbra is komorak, a fellendülés elhúzódó és egyenetlen folyamat lesz.

A jelenlegi helyzetben talán a legnagyobb lefelé mutató kockázatot jelenti, hogy Európa szerte elindult a koronavírus-járvány második hulláma, meredeken emelkedik a SARS-CoV-2 koronavírussal megfertőződöttek száma. További és jelentős mértékű sokkot okozhat, ha nem hozzák tető alá a szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Királyság és az Európai Unió között az év végi határidőig.

A politikai döntéshozók számára a közeljövő legfontosabb kihívása, hogy jól kalibrálják a járvány terjedését akadályozó intézkedéseket, minimalizálva az azonnali társadalmi és gazdasági károkat.

„Rendkívül fontos, hogy fenntartsák a politikai támogatást mindaddig, amíg a fellendülés teljesen meg nem szilárdult” – mutattak az IMF szakértői, akik óva intettek a gazdaság ösztönzését célzó intézkedések túl korai kivezetésétől. Fenn kell tartani az életképes vállalkozások és munkahelyek támogatását, a nyomott infláció és a gazdasági teljesítmény jelentős visszaesése az alkalmazkodó monetáris politika folytatását követeli, a bankfelügyeleteknek pedig továbbra is a prudenciális követelmények rugalmas alkalmazására kell törekedniük, nehogy megakasszák a hitelezés olajozott folyamatát.

A második negyedévben a hazai össztermék (GDP) reál értéke évesítve mintegy 40 százalékkal csökkent Európában, ezen belül a fejlett európai országokban, amelyekben elsőként terjedt el a fertőző betegség, mélyebb volt a visszaesés üteme mint a feltörekvő országokban.

Az IMF szerint a gazdasági fellendülés erőssége döntően a járvány alakulásától, az emberek viselkedésétől és a folyamatos gazdaságpolitikai támogatás mértékétől függ.

Koronavírus az EU-ban: szükségállapot Madridban, újabb rekord Csehországban

Magyarország pedig csaknem 27 millió eurós támogatást kaphat Brüsszeltől a járvány elleni küzdelemhez.