A világon Izraelben majdnem a legjobb nyugdíjasnak lenni

A Mercer CFA Institute Global Pension Index 74,7 pontot adott az izraeli nyugdíjbiztosítási rendszerre a 100-ból, ezzel az B besorolást kapott, vagyis az izraeli a világ harmadik legjobb nyugdíjbiztosítási rendszer. A felmérésben a világ 39 nyugdíjrendszerét vizsgálták – számol be a The Jerusalem Post.

Ez volt az első év, hogy Izrael is bekerült a 12 éve minden évben elkészített felmérésbe. Csak az Izraelt megelőző két ország, Hollandia és Dánia, kapott A besorolást, a két ország nyugdíjrendszerét messze a legjobbnak tartják világszerte.

Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egyaránt C+ besorolású volt. A listán szereplő országok legtöbbjének visszaesett besorolása ebben az évben, amikor a globális gazdaságok a COVID-19 járvány miatt súlyos visszaeséssel küzdenek.

Részleteket tekintve Izrael nyugdíjbiztosítási rendszer a fenntarthatóság szempontjából a negyedik, az integritás szempontjából a hetedik, a megfelelőség szempontjából a 12. helyen áll.

„Izrael nyugdíjbiztosítási rendszere egyetemes, állami nyugdíj biztosításra és magánnyugdíj biztosításra épül, kötelező munkáltatói, és munkavállalói hozzájárulásokkal”

— áll a jelentésben.

A kifizetések nagyobbik része a magánnyugdíj rendszerből történik.

A jelentés megjegyezte, hogy

az izraeli rendszert javítani lehet „a magánnyugdíj alapokban felhalmozott eszközök arányának növelésével, az állami rendszerre való támaszkodás csökkentésével, az államadósság GDP-arányos csökkentésével és a helytelen alapkezelés vagy csalás ellen védő magánnyugdíj-biztosítások bevezetésével”.

Izrael a harmadik legjelentősebb startup-nagyhatalom a világon

Egy rangos felmérés szerint az izraeli innováció központjaként ismert tel-avivi térség nemzetközi összehasonlításban a hetedik legideálisabb város a startupok számára.