Túl lehet-e lépni a Jobbik antiszemita múltján?

Bíró László bukása után a kormány a Mazsihisz vezetőjét tartja felelősnek, amiért nem szólalt fel az ellenzék antiszemita jelöltje ellen, arra hivatkozva, hogy nem vesz részt a pártpolitikában. 

Hiába veszítette el Bíró László, az ellenzék zsidózó jelöltje, a szerencsi időközi választásokat, botrányának utórengései még mindig tartanak. Múlt héten a Mandineren megjelent egy hír, mely szerint Orbán Viktor miniszterelnök állítólag Heisler Andrást, a Mazsihisz vezetőjét tartja felelősnek, amiért az ellenzék egy emberként beállt a jelölt mögé. Erre a Jobbik azzal válaszolt, hogy szerintük Orbán Viktor antiszemita hangulatkeltésbe kezdett.

A HírTV Informátor nevű műsora részletesen körbejárta az ügyet, elsősorban arra koncentrálva, vajon tényleg elmondható a Jobbikról, hogy már nem szélsőséges és antiszemita párt.

A műsor felidézi azokat a pillanatokat, mikor

a parlamentben Mirkóczki Ádám arról panaszkodott, hogy „mindig kizárólag mindig csak a holokausztról van szó. Ez a mi problémánk, nem az, hogy szó van róla hanem, hogy semmi másról. Ez olyan, mint a piros ulti, hogy mindent visz (…)”

Egy másik alkalommal Mirkóczki egy levelezéseben vitatta az auschwitzi haláltárborban megöltek számát. Mikor az Informátor riportere szembesítette a politikust a saját megjegyzéseivel, azt mondta: „jelentsen fel, nem tudok rá mit mondani.”

2012-ben hangzottak el Gyöngyösi Márton hírhedt, a zsidók listázására felszólító szavai a parlamentben, amely miatt tömegtüntetést szervezett a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete alapítvány, amelyen kormánypárti és ellenzéki politikusok is felszólaltak. A műsor megjegyzi, hogy

azok a pártok, amelyek akkor felháborodtak a listázó nyilatkozaton és sárga csillagban tüntettek a parlamentben, ma már szövetségben vannak a Jobbikkal.

A riport arról is megemlékezik, hogy a jelenlegi pártelnök, Jakab Péter is tett derogáló megjegyzéseket a zsidókra. A műsorvezető felidézi, hogy több mint tíz éve még a Mazsihisz is a Jobbik betiltását követelte.

Mint ha csak tegnap lett volna

A televízióműsornak a Mazsihisz nyilatkozatot küldött, amelyben azt írták, nem reagálnak Orbán Viktor vádjára, mivel nem foglalkoznak pártpolitikai kérdésekkel. Heisler András azt is elmondta, hogy a Jobbikkal nem tartanak fenn kapcsolatot, mivel vállalhatatlannak találják a múltját. A műsorvezető telefonon is elérte a vezetőt, aki elmondta, nem tartja magát felelősnek, és nem gondolkodott el a lemondásán.

Heisler elmondta, hogy a Mazsihiszen belül van „egy szűk és nagyon agresszív ellenzéke, amely olyan kampányt indított el külső támogatással, ami minősíthetetlen.”

Azt is hozzátette, hogy a Mazsihisz nem politikai párt, hanem történelmi egyház. Mint elmondta, úgy érzik, az ügyben pont annyira hallatták a hangjukat, amennyire kellett.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábban egyébként az antiszemita MIÉP ifjúsági szervezetének tagja, azt nyilatkozta: nagyon reméli, hogy Heisler András politikai szándékkal hallgatott, mert ha elvből, akkor „óriási baj van.”

„Szerintem politikai okokból nem akart Mazsihiszként kárt okozni a baloldali pártoknak, ez egyébként legkevésbé sem menti fel az ő hallgatását vagy őt a hallgatása alól” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A műsor megkereste Köves Slomót az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjét, aki szerint a Jobbiknak hiába vannak néppártosodási törekvései, a múltat nem tudja levetkőzni. Mint mondta, egy ilyen múlttal rendelkező pártnak az egyetlen választási lehetősége az lenne, hogy feloszlatja magát.

Köves Slomó a Mazsihisz felelősségét firtató kérdésre úgy reagált: nem mindenki járt el kellő felelősségtudattal.

Mi értelme volt az ellenzék teljes morális önfeladásának?

Az ellenzéknek egyetlen dolgot sikerült elérnie a választáson: egyértelműen deklarálták, hogy nem érdekli őket az antiszemitizmus elleni harc. Veszprémy László Bernát írása.