Az amerikai kormány egyik tagja titokban Szíriában tárgyalt

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai kormánytisztviselő két fogva tartott amerikai kiszabadítása érdekében utazott Damaszkuszba.  

A lapnak a Trump-kormány meg nem nevezett tisztségviselői azt mondták: Kash Patel vezető terrorelhárítási tisztségviselő utazott valamikor az idén Damaszkuszba.

Sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem válaszolt egyelőre a lap kérdéseire az üggyel kapcsolatban. A név nélkül nyilatkozók azonban hozzátették:

több mint 10 éve ez volt az első eset, hogy magas rangú amerikai tisztségviselő Szíriában találkozott a nyugat által elszigetelt Aszad-kormánnyal.

Az Egyesült Államok 2012-ben függesztette fel szíriai diplomáciai tevékenységét, majdnem egy évvel azután, hogy az országban a kormányellenes tüntetések polgárháborúba torkoltak.

Az egyik, feltehetően fogva tartott amerikai Austin Tice szabadúszó újságíró, aki korábban tengerészgyalogos volt, és 2012-ben, tudósítói munkája közben tűnt el Szíriában, a másik Majd Kamalmaz szíriai-amerikai terapeuta, aki 2017-ben tűnt el az arab országban.

Austin Tice-ról készült 2012-es felvétel.

Legalább négy további amerikairól feltételezik, hogy fogva tartják őket Szíriában, de róluk keveset tudni a lap szerint.

Donald Trump amerikai elnök márciusban levelet írt Aszadnak, és közvetlen párbeszédet javasolt Tice-szal kapcsolatban. Az amerikai-szíriai tárgyalásokon azonban nem sok eredmény született, mert Damaszkusz mindig azt követelte, hogy az összes amerikai erőt vonják ki az országból.

Elegük lett a hollandoknak a szíriai kínzásokból, vegyi fegyverekből

Hollandia a nemzetközi jog alapján felelősségre vonja Szíriát az emberi jogok megsértése miatt.