Elegük lett a hollandoknak a szíriai kínzásokból, vegyi fegyverekből

Hollandia a nemzetközi jog alapján felelősségre vonja Szíriát az emberi jogok megsértése miatt – jelentette be Stef Blok holland külügyminiszter. 

Szíriát diplomáciai jegyzékben tájékoztatták a döntésről.

A holland kormány szerint bőséges bizonyíték van arra, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim széles körben megsértette a szíriai polgárok emberi jogait, például azzal, hogy kínzást alkalmazott, és vegyi fegyvereket használt.

Nemzetközi szervezetek évek óta számolnak be arról, hogy a szír kormány nagy számban kínoztat és gyilkoltat meg embereket, több az erőszakos „eltüntetés”, és gyakoriak a mérgező gázzal elkövetett támadások.

„Ez nem maradhat következmények nélkül” – írta a holland külügyminiszter.

Hollandia az ENSZ kínzás elleni egyezményének értelmében hivatkozott Szíria felelősségére az emberi jogok nemzetközi jog szerinti megsértéséért, továbbá emlékeztette a közel-keleti ország vezetőségét kötelezettségvállalásainak betartására az áldozatoknak járó, teljes körű jóvátétellel kapcsolatban.

Bassár el-Aszad szíriai elnök megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettessel Damaszkuszban. Fotó: MTI/AP/Orosz külügyminisztérium sajtóhivatala

A holland kormány emellett arra szólította fel Szíriát, hogy a vitarendezés első szükséges lépéseként kezdje meg a tárgyalásokat.

Amennyiben a két állam nem jut egyezségre, Hollandia az ügyet nemzetközi ítélőszék elé terjeszti.

A Szíriai Emberi Jogi Hálózat nevű szervezet év elején közzétett jelentése szerint a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta csaknem 1,2 millió embert vettek őrizetbe a hatóságok. Közülük több mint 12 ezer vesztette életét a hatóságok fellépése miatt, 13 ezren ülnek börtönben, és mintegy 16 ezren tűntek el nyomtalanul letartóztatásuk után.

Nobel-békedíj? Trumpnak? Miért is ne?

Trump lépései egy-két generáción belül gyökeresen átforgathatják a térség viszonyait, biztonságpolitikai prioritásait. Seres László publicisztikája.