Vége az embargónak, Irán szinte szabadon fegyverkezhet

Az amerikai tiltakozás ellenére a nemzetközi szervezet szabad utat engedett az iszlamista rezsimnek, hogy hagyományos fegyvereket vásároljon Kínától és Oroszországtól. 

Az ENSZ annak ellenére sem hosszabbította meg az Irán elleni fegyverembargót, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is kérte erre- írja a The Guardian. 

„Mától teljesen automatikusan feloldódik minden korlátozás, amely fegyverek adásvételére, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységekre és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozott, irányuljanak azok az Iráni Iszlám Köztársaságba vagy onnan máshová” – hangsúlyozta nyilatkozatában az iráni külügyminisztérium.

„Irán így mostantól bármilyen forrásból, mindenfajta korlátozás nélkül beszerezheti a védelméhez szükséges fegyvereket és katonai felszereléseket” – tette hozzá az iráni külügyminisztérium nyilatkozata.

Bár a Biztonsági Tanács 2231-es számú határozata alapján meghozott embargó megszűnik, az Európai Unió és az Egyesült Királyság továbbra is tiltani fogja az Irán felé irányuló fegyverkereskedelmet, azonban az ország Kínától és Oroszországtól szabadon vásárolhat.

Képes-e Washington megakadályozni az orosz-iráni fegyverüzletet?

Teherán szerint Putyin kész eladni nekik fejlett S-400 légvédelmi rakétarendszert. Kérdés, Washington hogyan lép erre.

Az iráni vezetés üdvözölte az embargó végét, mivel szerintük így „megerősíthetik az országuk biztonságát.” A The Guardian cikke szerint az ünneplés ellenére

nem valószínű, hogy gyors vásárlásba kezd a síita állam, mivel az amerikaiak szigorú büntetővámot vetnek ki mindenkire, aki üzletel az országgal. Ráadásul a nehéz gazdasági helyzet miatt az iráni vezetés nem engedheti meg magának, hogy költekezzen.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerint a lépés „győzelem a régió békéje számára.”

Az elmúlt években a Trump-adminisztráció bekeményített Iránnal szemben: az adminisztráció 2018-ban egyoldalúan felmondta a 2015-ös atommegállapodást, azonban az európai hatalmak nem álltak be az Egyesült Államok mögé, hanem az atomalku megtartását sürgették. Az amerikaiak szerint az alku nem akadályozza meg Iránt abban, hogy nukleáris fegyvert állítson elő, míg az Unió szerint az alku pontosan erre a célra jött létre.

A 2015-ös, Barack Obama által tető alá hozott megegyezés tartalmazta, hogy öt évvel az aláírás után az ENSZ feloldja az Irán elleni fegyverembargót.

Az európai hatalmak egy 18 hónapos hosszabbítást kértek, amibe Kína és Oroszország nem egyezett bele, így vasárnap reggeltől Irán hivatalosan is vásárolhat fegyvert, ha lesz olyan ország, amely hajlandó neki eladni. Mint nemrég megírtuk, Moszkva jelezte, kész eladni Iránnak fejlett orosz S-400 légvédelmi rakétarendszert.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter vasárnap délután azonnal reagált az embargó feloldására – számolt be a The Jerusalem Post.

„Még erősebbnek és határozottabbnak kell lennünk, mint korábban. Irán nem Izrael problémája, Irán elsősorban a világ és a régió problémája” – jelentette ki Ganz.

Washington bekeményít: Irán miatt csap össze Amerika és a világ többi része

Az amerikai kormány állítja: Teherán megszegte kötelezettségeit, ráadásul a BT nem hosszabbította meg az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót.