A korrupciós vádak és a Covid miatt újra tüntettek Netanjahu ellen

A koronavírus-rendeletek miatti 2 hetes szünet után Jeruzsálemben szombat este újraindultak a nagy tüntetések: mintegy tízezer izraeli követelte a miniszterelnök lemondását, miközben további ezrek tiltakoztak országszerte — írja az Új Kelet online.

Szerdán évült el a kormány vészhelyzeti intézkedése, mely a tüntetéseket a lakhely 1 kilométeres körzetére korlátozta. Így szombat este újra országszerte tüntetéseket tartottak Benjámin Netanjahu ellen, a vele szemben felhozott korrupciós vádak és kormányának koronavírusjárvány-kezelése miatt.

A Fekete Zászló mozgalom 260 000 főre becsülte a tüntetők számát az országszerte tartott demonstrációkon. A rendőrök számos tüntetőt letartóztattak a fővárosban, miután több százan kezdtek menetbe a városközpont felé — írja az izraeli magyar lap.

Körülbelül ezer tüntetőnek sikerült meglógni a rendőrök elől és végig masírozni a városközponton. Együtt haladtak a piac majd onnan a Kneszet felé.

Este korábban fiatal tüntetés vezetők csoportja indított menetet Jeruzsálemen át a miniszterelnök hivatalos rezidenciájával szomszédos Párizs térre. Körülbelül 500 autóból álló konvoj indult Izrael középső részéről, a Sáron-régióból Jeruzsálembe.

Szintén szombaton a Mozgalom a Minőségi Kormányért demonstrációt tartott Tel-Avivban, amelyen Cipi Livni volt külügyminiszter is felszólalt. A több száz összegyűlt tüntető előtt kijelentette, hogy „Netanjahu úgy döntött, hogy az az ember lesz, aki tönkre teszi a demokráciát és darabjaira tépi az izraeli társadalmat”.

Israelis protest outside PM Benjamin Netanyahu’s residence

Thousands of Israelis are continuing to protest outside Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s official residence, calling on him to step down in light …

„Nem maradhatok tovább csendben. Elég volt” – mondta Livni, majd a tüntetőkhöz fordulva: „Ti vagytok a legjobb gyógyszer a kétségbeesés ellen. Ti vagytok azok, akik visszahozzák a ragyogást azok szemébe, akik elvesztették”.

Tel-Avivban a Habima, a helyi nemzeti színház előtti téren is több száz fős, főként fiatalokból álló sokaság gyülekezett, az egyre jelentősebb emberáradat menetelni kezdett a városban, Netanjahu-ellenes rigmusokat hangoztatva.

Több helyen a kormányfő hívei is megjelentek, volt, ahol csak szavakkal becsmérelték a tüntetőket, de volt ahol paprika-sprayt fújtak rájuk, vagy tojásokat dobáltak feléjük. A rendőrség őrizetbe vett több erőszakos ellentüntetőt.

A tiltakozásokkal kapcsolatban Netanjahu szombat este kijelentette, hogy nem „harcol ellenük”, emlékeztetve, hogy a kormány kedden megsemmisítette a sürgősségi rendelkezéseket. „Mi nem vitatjuk a tiltakozás jogát, ez egyértelmű. Egyébként más országok, például Ausztrália, viszont igen.”

A Fekete Zászló mozgalom közleményben jelentette ki, hogy „Izrael Állam a történelme legnagyobb egészségügyi és gazdasági válságába került, csak egy ok miatt: Benjamin Netanjahu. A vádlott ahelyett, hogy polgáraival törődne, csak önmagával törődik és a családjával… Csak egy módja van a sikertelen zárlatok megállításának és a gazdaság ösztönzésének – Netanjahu távozásának előidézése, és hogy Izrael miniszterelnöke, legyen férfi vagy nő, az országgal és ne saját magával foglalkozzon”.

A szombat esti tüntetések hónapok óta tartó sorozata háromhetes szünet után kezdődött újra, mert a járványhelyzet súlyosbodása miatt kihirdetett országos karantén idején tilos volt ezer méternél nagyobb távolságra elhagyni a lakóhelyet, és tüntetni is csak ekkora körzetben lehetett — emlékeztet az MTI tudósítója.

Tizenhét hete tartanak a tömegtüntetések Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, akinek januárban kezdődik a bírósági pere csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció miatt. A tiltakozások állandó központi eseménye volt korábban a szombat esti Balfour utcai megmozdulás a kormányfői rezidenciánál, de ennek tiltása miatt az elmúlt hetekben gombamód elszaporodtak a kisebb, helyi tiltakozások is az ország egész területén.

Az Új Kelet online teljes cikkét itt olvashatja el.

Részvények, tengeralattjárók miatt nem indul nyomozás Netanjahu ellen

Feltűnően magas volt a hozama Netanjahu számára az unokatestvére révén megvásárolt, majd eladott részvényeknek.