„Patikamérlegen kimért és relativizáló megnyilatkozás”

Szalay-Bobrovniczky Vincét, a miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárját a Magyar Nemzet kérdezte.

A Mazsökben nemrég feszültség alakult ki. Heisler András ellene szavazott a javaslatnak, hogy maszkokat juttassanak el a holokauszt-túlélőkhöz. Mi történt pontosan?

– A Mazsököt, azaz a Magyar Zsidó Örökség Közalapítványt a magyar állam hozta létre a zsidó közösség kárpótlására és a zsidó kulturális élet támogatására. Azok fölött a pénzek fölött, amelyekkel a Mazsök rendelkezik, egy kuratórium áll, amelyben az állam mellett részt vesznek a zsidó szervezetek, köztük természetesen a Mazsihisz is. A 17 fős kuratóriumból egy szavazat Heisler Andrásé, aki ellene szavazott, de nem tudta megakadályozni, hogy 11 millió forint értékben a holokauszt-túlélők számára Covid-csomagot biztosítsunk. Egyedül maradt szavazatával, és utána arról írt, hogy a Mazsöknek nem feladata a holokauszt­-
túlélőkről való gondoskodás. Ez nem igaz. A közalapítvány alapszabálya kifejezetten kimondja, hogy igenis feladata a Mazsöknek, hogy a holokauszt­-túlélőkről lelki, financiális és szociális értelemben is gondoskodjon. Nem a Mazsihisz pénzéről van szó, hanem az államéról. Természetesen meghallgatjuk a Mazsihisz elnökének javaslatait, de utána a kuratórium dönti el, mi legyen a forrásokkal.

– Mi lehetett Heisler András lépésének oka?

– Nem látok bele abba, hogy pontosan milyen indokok alapján dönthetett így. Nem gondolom, hogy azt ellenzi, hogy a rászorulók ilyen csomagot kapjanak, hanem azt, hogy azt rajtunk, tehát az állam által működtetett közalapítványon keresztül kapják. Ezért tartom barátságtalan lépésnek, hogy a Mazsihisz elnöke nemmel szavazott.

– A Mandiner információi szerint a miniszterelnök elégtelennek találta Heisler András fellépését Bíró László jelölése kapcsán. Mit gondol erről?

– Mi úgy látjuk, hogy Heisler András fellépése az antiszemita és rasszista Bíró László jelölése kapcsán meglehetősen puha volt.

Csak egy patikamérlegen kimért és relativizáló megnyilatkozást tett. A baloldal jelöltje, Bíró László Judapestnek nevezte a nemzet fővárosát, tetűcsúszdásokról beszélt, és még cigányozott is. Nem tudom, mi kellett volna még a Mazsihisz elnökének ahhoz, hogy erélyesen hallassa a hangját. Heisler András latba vethette volna befolyását, hogy ne válhasson szalonképessé az antiszemitizmus a baloldalon, de sajnos nem tette ezt meg. Félreértés ne essék, nem tartanám üdvösnek, ha bármelyik zsidó felekezet – de más egyház sem – permanensen azzal lenne elfoglalva, hogy a politikai szinten folytatott vitákban ítélkezne miniszterek, képviselők, pártelnökök megnyilatkozásai felett, de az ennyire kirívóan rasszista és antiszemita kijelentések kapcsán, mint amelyeket a politikus Bíró László engedett meg magának, éppen azért fontos a határozottan elítélő megnyilvánulás, mert a borsodi összbaloldali jelölt lényegesen jelentősebb közéleti multiplikátor, mint mondjuk egy amúgy legitimen bírálható más társadalmi szereplő.

„Nem látok kettős beszédet” – Szalay-Bobrovniczky Vince a Neokohnnak

Történelemről és migrációról, a zsidó szervezetekkel való kapcsolatáról és Soros Györgyről beszélgettünk az államtitkárral.