Zsinagógát robbantott volna egy amerikai neonáci

Évtizedekre börtönbe kerülhet az az amerikai neonáci, aki „új holokausztot” próbált tavaly előidézni egy coloradói zsinagóga elleni támadással. A merénylet azonban meghiúsult.

Egy magát fehér fajvédőnek valló, korábbi Ku Klux Klan-tag bűnösnek vallotta magát egy coloradói bíróságon, ahol azért kellett megjelennie, mert tavaly az állam egyik legrégebbi zsinagógáját, a Temple Emanuelt szerette volna felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblo városkában — írja a YnetNews.

A 28 éves Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot,

a tevékenységét korábban megfigyelő FBI dokumentumai szerint privát üzeneteiben úgy fogalmazott, a zsidóknak „muszáj meghalniuk” és „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”.

A férfi nem rejtette véka alá nézeteit, szinte büszkén hirdette elköteleződését: fotókat is közzétett, amelyeken fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel volt látható. Egy másik Facebook-felhasználónak azt írta, hogy: „szeretném, ha lenne egy holokauszt”.

Az amerikai neonáci, aki fel akarta robbantani a coloradói zsinagógát.

Holzerrel egy fehér felsőbbrendűséget hirdetőkre szakosodott FBI-ügynök több héten keresztül tartotta a kapcsolatot, mielőtt tavaly letartóztatták. A csütörtöki tárgyaláson

a férfi beismerte, hogy nemcsak a zsinagóga épületét szerette volna felrobbantani, de azt is, hogy támadást akart intézni a közösség tagjai ellen. 

A férfi először azt tervezte, hogy arzénnal megmérgezi a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd azt, hogy felrobbantaná a templomot és „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”.

temple-emanuel-pueblo-ht-jef-191104_hpMain_4x3_992.jpg (992×744)
Az 1900-ban épült Temple Emanuel zsinagóga Pueblóban. Fotó: Temple Emanuel

Holzert gyilkos tervei miatt akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik. Az esettel kapcsolatban a pueblói zsinagóga rabbija, Birdie Becker azt mondta: a hatóságok csak azt követően értesítették őt a készülő merényletről, miután letartóztatták Holzert.

A rabbi emlékeztetett: közösségüknek mintegy 35 család a tagja, néhányan holokauszt-túlélők gyermekei.

A pittsburghi zsinagóga ellen 2018-ban elkövetett merénylet – amely 11 halálos áldozatot követelt – nagyon megrázta a híveket, de arra senki sem gondolt, hogy ilyen merénylet Pueblóban is megtörténhet – tette hozzá.

Fehér fajvédő akart zsinagógát robbantani

Ha bűnösnek találják, akár 20 évet kaphat.