Rejtélyes kibertámadások iráni kormányzati intézmények ellen

Kibertámadást követtek el két iráni kormányzati intézmény ellen a héten, az egyik célpont az ország kikötőinek elektronikus infrastruktúrája volt — jelentette egy iráni hírügynökség. 

A teheráni kormány Információtechnológiai Szervezete tájékoztatott a hackertámadásról, de sem a célpontokról, sem az elkövetőkről nem árult el részleteket.

Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a támadók másik célpontja.

„Irán esküdt ellenségei egy ideje már próbálkoznak a kibertámadásokkal” — idézte a kikötői hatóságok közleményét a Tasznim félhivatalos hírügynökség. Mint írták: lépéseket tettek, hogy elrettentsék a hackereket a további támadásoktól.

Az incidenst követően több kormányzati szervezet óvintézkedésként ideiglenesen felfüggesztette internetszolgáltatását — mondta el az Információtechnológiai Szervezet munkatársa, Abolgaszem Szadegi az állami televíziónak. Hozzátette: a nagyszabású támadások ügyében vizsgálatot indítottak.

Irán közölte: magasszintű készültséget rendelt el a kibertámadások miatt. Teherán korábban az Egyesült Államokat és Izraelt vádolta a hasonló akciókkal.

A nyáron heteken át rejtélyes támadások érték az iráni nukleáris létesítményeket, a hagyományos iráni fegyverzetet és az iráni Forradalmi Gárdához tartozó objektumokat.

Ali Hamenei legfőbb iráni vallási és politikai vezető imádkozik. Fotó: MTI/EPA/Ali Hamenei sajtóirodája

Amerikai tisztségviselők 2019 októberében megerősítették, hogy az Egyesült Államok kibertámadást hajtott végre Irán ellen, miután dróntámadás ért szaúd-arábiai olajlétesítményeket. Washington és Rijád az iszlám köztársaságot vádolta, de Irán tagadta, hogy köze lett volna az akcióhoz, amelynek elkövetőiként végül a jemeni lázadók jelentkeztek.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok korábban többször megvádolták Iránt, hogy megpróbált bejutni érzékeny létesítményeik hálózataiba.

Két hét alatt hét támadás: csődöt mondtak az iráni titkosszolgálatok

Valaki szinte tetszése szerint támadja az iráni nukleáris létesítményeket, a hagyományos fegyverzetet és a Forradalmi Gárdához tartozó objektumokat.