Az ausztrál kormány megfelezi az UNRWA támogatását

Az UNRWA-t a kétállami béke esélyét aláásó politikai gyakorlatok gyakorlatba ültetése mellett mostanában a rossz gazdálkodás és a pazarló kiadások is sújtotta – írja a The Australian Jewish News.

Ausztrália éves hozzájárulását az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekülteknek (UNRWA) nevet viselő ügynökségének 20 millió ausztrál dollárról 10 millióra csökkentették – derült ki szövetségi költségvetési dokumentumokból.

Az UNRWA szociális szolgáltatásokat, egészségügyi ellátást és oktatást nyújt a palesztinok számára Gázában, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Palesztinok nemzedékei minősülnek menekültnek az UNRWA szerint.

„A palesztinok nemzedékről nemzedékre való eltartásáért elkötelezett ügynökség létezése abban a hamis hitben fogant, hogy az Izraelből származó menekültek leszármazottai jogosultak lesznek visszatérni. Ez a konfliktus megoldatlanságának középpontjában álló kérdés”

– mondta az Ausztrál Zsidóság Végrehajtó Tanácsának vezetője, Alex Ryvchin.

„Itt az ideje, hogy az UNRWA-t felszámolják, és tevékenysége az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) alá kerüljön, amely a világ összes menekültjét együttesen kezeli, de az UNRWA személyzetének és költségvetésének töredékével” – tette hozzá Ryvchin, aki azt is elmondta: „Ennek az őrületnek véget kell vetni, a finanszírozás csökkentése igen pozitív lépés ebbe az irányba”.

Jeremy Leibler, az Ausztrál Cionista Föderáció elnöke megjegyezte:

„Nincs ellenvetésünk a palesztinok számára nyújtott humanitárius segítség ellen, azzal a feltétellel, ha vannak olyan mechanizmusok, amelyek biztosítani tudják, hogy az alapokat nem az erőszak és a korrupció erősítésére használják”.

Az Ausztrália/Izrael és a Zsidó Ügyek Tanácsának ügyvezető igazgatója, Colin Rubenstein elmondta: „Az UNRWA-t a közelmúltban a helytelen gazdálkodás és pazarló kiadások jellemezték, aláásva a jövőbeli két állam békéjét. Helyénvaló, hogy az ausztrál kormány újraértékelte az UNRWA-nak nyújtott hozzájárulást”.

Béke Izraellel: igazi paradigmaváltás zajlik a szemeink előtt?

Egyre több arab állam ismeri fel, hogy a palesztin ügy nem lehet örökre szóló akadálya saját érdekeik érvényesítésének – írja Seth J. Frantzman a Jerusalem Post hasábjain.