Sikeres volt a titkos izraeli kommandós akció Szíriában

Két előretolt szír katonai állást robbantottak fel izraeli kommandósok a Golán szíriai oldalán lévő demilitarizált zónában – írja a The Jerusalem Post.

A múlt héten végrehajtott titkos akcióról most beszéltek először. Az izraeli hadsereg (IDF) különleges egységei átlépték a határt, behatoltak a demilitarizált zónába és megsemmisítették a szír hadsereg két előretolt állását.

A műveletet azután hajtották végre, hogy Szíria ismét megsértette az 1974-ben Izraellel kötött leszerelési megállapodást, amely szerint a két ország között kijelölt ütközőzónában csak az ENSZ katonai megfigyelő egységei (UN UNDOF) foglalhatnak el állásokat.

Az utóbbi időben azonban a szír hadsereg visszatért a pufferzónába a Golánon, és szétszórta egységeit a határ mentén, ez késztette az izraeli haderőt a szokatlan műveletre.

Az akcióban a Nachal Brigade és a Jahalom különleges egységei vettek részt, észrevétlenül átlépték a határt és felrobbantották a két szír állást.

„Ott állsz az ellenséggel szemben, 500 méterre tőlük. Egy ilyen misszió nagyon nagy összpontosítást igényel”

– mondta Michael Zilberg, a Nachal Brigade parancsnoka.

„Csendben és álcázottan megközelítettük a célokat, elhelyeztük a robbanószereket mindkét szír álláson, majd egyszerre felrobbantottuk” – így írta le az akciót a Jahalom különleges egység egyik kommandósa.

افيخاي ادرعي on Twitter: „كشف النقاب: قبل أسابيع (تحديدًا ليل ٢١ من سبتمبر) قامت قوات جيش الدفاع باقتحام موقعيْن متقدميْن تابعيْن للجيش السوري في منطقة فض الاشتباك شرق السياج الأمني شمال هضبة #الجولان وتدميرها. وكان #الجيش_السوري يستخدم المواقع المدمّرة بهدف الاستطلاع والأمن الروتيني (فيديو من العملية) pic.twitter.com/8EU8LG1qsG / Twitter”

كشف النقاب: قبل أسابيع (تحديدًا ليل ٢١ من سبتمبر) قامت قوات جيش الدفاع باقتحام موقعيْن متقدميْن تابعيْن للجيش السوري في منطقة فض الاشتباك شرق السياج الأمني شمال هضبة #الجولان وتدميرها. وكان #الجيش_السوري يستخدم المواقع المدمّرة بهدف الاستطلاع والأمن الروتيني (فيديو من العملية) pic.twitter.com/8EU8LG1qsG

Tal Goritzki alezredes az akció tágabb céljairól is beszélt, azon túl, hogy megbüntették a szíreket az egyezmény megszegése miatt.

„Tudjuk, hogy együttműködés van a szíriai hadsereg és a Hezbollah között. Minden szír katonai létesítmény esetében meg van az esély, hogy kettős katonai objektummá alakítsák. Nem engedjük meg, hogy Dél-Szíria Dél-Libanonná váljon”

– mondta Goritzki.

Az IDF az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megakadályozza Iránt és a Hezbollah terrorszervezetet, hogy katonai pozíciókat hozzon létre a Golán szír oldalán. Több légitámadást is végrehajtottak ilyen célpontok ellen.

Izraeli légicsapás a szíriai rezsim állásaira

Előtte az izraeli csapatok megakadályozták, hogy fegyveres terroristák pokolgépeket helyezzenek el a Szíriával közös határ mentén.