Magyar politikusokat és egyházi vezetőket is megfigyeltek a kínaiak

A politikusokon túl számos fejlesztő, pénzügyi szakember, valamint több egyházi személy is szerepel abban az adatbázisban, ami feltehetően kínai állami megrendelésre készült — írja a Szabad Európa. A lap szerint az adatbázisban van olyan is, aki azért érdekli Kínát, mert a hatóságok szerint lefizetett vagy megzsarolt valakit.

Szeptember közepén hozták nyilvánosságra kutatók, hogy egy eddig soha nem látott méretű, személyes adatokat tartalmazó adatbázis jutott el hozzájuk. Az adatbázis mintegy 2,4 millió emberről és 650 ezer szervezetről tartalmaz információkat — írja a Szabad Európa honlapja.

Az információkat a Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű cég gyűjtötte össze. A portál azt írja, ez az első bizonyítéka annak, hogy Kína az egész világra kiterjedő információgyűjtést és megfigyelést folytat, hiszen a Zhenhua a kínai kormánnyal és hadsereggel is kapcsolatban áll az adatbázist elemző kutatók szerint.

A Szabad Európa megkapta az adatbázis azon részét, ami a magyarokra (illetve Magyarországhoz köthető személyekre) vonatkozó adatokat tartalmazza. A listán 710 név szerepel, közülük 391 embert tudtak egyértelműen beazonosítani.

A listán szereplő személyek többsége nem közszereplő, és 76 azon személyek száma, akik valószínűleg azért szerepelnek a listán, mert valamely rokonuk került a kínaiak érdeklődési körébe.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Amerikában betiltanak két kínai mobilalkalmazást, köztük a TikTokot

Donald Trump már korábban kilátásba helyezte, hogy betiltja a népszerű applikáció működését, ha nem adják el egy amerikai cégnek.