Irán szerint az Egyesült Államok rövidesen történelmi vereséget fog szenvedni

Az Egyesült Államok „történelmi vereséget” szenved a hét végén, mivel az ENSZ várhatóan feloldja a fegyverembargót Iránnal szemben – hangoztatta hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője újságíróknak.

„Irán ismét megmutatta, hogy az Egyesült Államok nem olyan erős, mint amilyennek mondja magát” – jelentette ki a szóvivő.

A Biztonsági Tanács 2231. határozata alapján október 18-án lejár a fegyverembargó. Erről még 2015-ben született megállapodás Irán és a tanács öt állandó tagállama – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína – és Németország között az Iránnal kötött atomalku részeként.

Időközben – 2018-ban – Donald Trump amerikai elnök felmondta egyoldalúan a megállapodást, idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki ismét Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása sikertelen volt, így e héten vasárnap megszűnhet a fegyverembargó.

Oroszország szeptemberben megerősítette, hogy hajlandó fejleszteni katonai együttműködését Iránnal az embargó feloldását követően, Kína pedig szintén nem rejti véka alá, hogy fegyvereket akar eladni Iránnak.

A 2015-ben kötött atomalku leglényegesebb pontja, hogy Irán az ellene foganatosított nemzetközi szankciók feloldásáért cserében garantálja: nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, annak keretében nem készít atombombát.