Mark Ruffalo: „Izrael aszimmetrikus háborút folytat a palesztinok ellen”

A Marvel filmek sztárja azt is hozzátette az NBC csatornán közölt interjúban, hogy Izraelben valamifajta apartheid van.” 

Mark Ruffalo amerikai színész Mehdi Hasan műsorában beszélt az izraeli-palesztin konfliktusról, ahol elmondta, hogy mikor korábban felszólalt a palesztinok ügyében akkor antiszemitának nevezték – számolt be a The Jerusalem Post. 

A színész az interjú során azzal vádolta az izraeli kormányzatot, hogy „aszimmetrikus háborút” folyat a palesztinok ellen és szerinte Amerika ebben támogatja a zsidó államot.

„Antiszemitának neveztek, mikor felszólaltam – amit kemény volt hallani. Az, hogy az emberek ilyen extrémek, miközben egyenlőtlenségről, miközben elnyomásról és apartheidről van szó. Na, de igazán” – panaszkodott Ruffalo.

A színész szerint Izraelben ugyanaz történik, mint Amerikában, ahol szerinte szintén apartheid rendszer van. Az interjúban azt állította, hogy két Amerika van, az egyik a színesbőrűeké, a másik pedig a fehéreké.

A műsorvezető Mehdi Hasan korábban az Al-Jazeerának dolgozott, és szintén híres Izrael-ellenes nézeteiről. Hasan megkérdezte Ruffalot, hogy miért vállalja fel ezt a „népszerűtlen” véleményt, mire a színész azt válaszolta, hogy ha „egyenlőtlenség van a világban, akkor művészként kötelessége felszólalni.”

Mark Ruffalo az elmúlt években aktívan politizál, és gyakran felszólal a klímaváltozás, a meleg jogok stb ügyében. A színész kampányol Donald Trump ellen is, aki szerinte „Amerika egyes számú közellensége.”

Madonna: „Palesztina kerüljön vissza a térképre!”

Az amerikai énekesnő az Instagram oldalán megosztott egy sor olyan üzenetet, amelyben szolidaritását fejezte ki a palesztinok iránt.