Egy amerikai képviselő szerint meg kellene fosztani Harryt és Meghant a címüktől

A képviselő levelet írt a washingtoni brit nagykövetnek, amelyben aggodalmát fejezi ki, azzal kapcsolatban, hogy Harry herceg és felesége be akarnak avatkozni az amerikai választásokba.”

A királyi család hagyományosan nem nyilváníthat véleményt semmilyen politikai kérdésben. Mivel a család tagjai a brit államot is képviselik, ezért ez a hallgatás külpolitikai kérdésekre is vonatkozik. Mióta Harry herceg és amerikai felesége Los-Angelesbe költöztek, – hogy saját elmondásuk szerint „nyugodtabb életet éljenek”- azóta több alkalommal megsértették ezt a szokást.

Meghan többek között közös videóban szerepelt az abortusz aktivista Gloria Steinemmel, amelyben a feminizmusról és a szavazásról beszélgettek, egy másik videóban pedig a színésznő a BLM tüntetéseket dicsérte. Ezeket a királyi család nem kommentálta, azonban mikor Harry herceg is feltűnt egy ilyen videóban, arra már a Buckingham-palotának is reagálnia kellett.

Harry és Meghan néhány hete szerepeltek egy videóban, amelyben arra biztatták az amerikaiakat, hogy menjenek el szavazni. A videó az angol sajtóban nagy port kavart és a palotai hírek szerint az esettel a házaspár megsértette a királynővel kötött Megxit-megegyezést. Egy felmérés szerint a megkérdezett britek 68% támogatná, ha a királynő megfosztaná a házaspárt a címeiktől.

A videóról még Donald Trumpot is megkérdezték, aki kijelentette, hogy nem rajong Meghanért, majd hozzátette: „Sok szerencsét kívánok Harrynek. Szüksége lesz rá.”

‘I wish Prince Harry luck’: Trump slams Meghan Markle amid US election comment controversy

US President Donald Trump has hit back at Prince Harry and Meghan Markle, after the royal couple weighed into the US election during a televised event for Ti…

Egy republikánus képviselő most levelet is írt a washingtoni brit nagykövetnek. Jason Smith, Missouri állam 8. körzetének kongresszusi képviselője aggodalmát fejezte ki, amiért a királyi trón egyik lehetséges örököse (Harry hatodik a sorban) egyértelműen támogatását fejezte ki a jelenlegi elnök kihívója felé.

„Harry herceg és Meghan Markle külföldi címeiket használva kampányolnak Trump elnök ellen és ezzel beleavatkoznak a választásba. Ma arra kértem a brit kormányt, hogy vessenek véget ennek” – írta Smith Twitteren.

Rep. Jason Smith on Twitter: „Prince Harry and Megan Markle are using foreign titles to campaign against President Trump and interfere with our election. Today, I asked the British Government to put a stop to it. See my full letter below⬇️ pic.twitter.com/64BdQjYBnG / Twitter”

Prince Harry and Megan Markle are using foreign titles to campaign against President Trump and interfere with our election. Today, I asked the British Government to put a stop to it. See my full letter below⬇️ pic.twitter.com/64BdQjYBnG

„Ahogy önök kiválóan tudják a brit királyi család hosszú ideje szigorúan távol tartja magát a politikai kérdésektől. Ezért is aggódom Sussex hercegének és hercegnőjének megjegyzései miatt, amit az amerikai választásokkal kapcsolatban tettek, különösen annak fényében, hogy sok szó esik nemzetközi szinten is a külföldi beavatkozásokról a választásainkba, valamint figyelembe véve, hogy a herceg az Egyesült Államok vendégeként tartózkodik az országban” – írta a képviselő.

Smith azt is hozzátette, hogy tisztába van vele, hogy a királynő hivatala jelezte, hogy a megjegyzések nem a királyi család, hanem a Sussex házaspár magánvéleményét képezik, azonban amíg Harry és Meghan hivatalos királyi címmel rendelkeznek, addig az ilyen esetek félreérthetőek és rossz fényt vetnek a koronára. A képviselő arra kérte a királynőt, hogy gondolja meg nem lenne-e itt az ideje megfosztani a herceget és feleségét a címeiktől.

Megxit – A brit monarchia alkonya?

Harry és Meghan szappanoperája csak következménye, de nem oka a monarchia kiüresedésének. Hajdú Tímea írása.