Izraelben már a katonák is oltják az egyre terjedő bozóttüzeket

Több tucatnyi helyen csaptak fel a lángok Izrael északi és középső részén. A tűzoltók, a katonaság és az önkéntesek együtt próbálják eloltani a bozóttüzeket. Már több lakóház is leégett, zajlik a lakosság kimenekítése. A tűzoltóság szerint a lángok megállíthatatlanul terjednek. 

Számos tűzesetről adtak hírt Izrael északi és középső részéből, sok embernek el kellett menekülnie az otthonából, épületek gyulladtak ki — írja a The Jerusalem Post.

A lap szerint a lángok megfékezésében az IDF (izraeli védelmi erő) katonái is részt vesznek, ezekben a pillanatokban is nagy erőkkel folyik az oltás és a mentés.

Mentik, ami menthető, természetesen főleg a veszélyeztetett területeken élő lakosok kiköltöztetésével foglalkoznak elsősorban.

„A tüzet nem lehet ellenőrzés alá vonni”

— írta közleményében a tűzoltóság, mindezzel érzékeltetve a nehézségeket. Csak Kfar HaOranim városának közelében 25 tűzoltóautó szállt ki a helyszínre, hogy megpróbálják megfékezni a tüzet.

Egy falu lakosainak el kellett hagyniuk otthonaikat. Az oltásban önkéntesek és repülőgépek is részt vesznek.

A tűzoltóság szerint azonban mindez nem lesz elég.

2812189853.jpg (1200×698)
Az izraeli tűzoltóság több tucatnyi helyen küzd a bozóttüzekkel

A helyszínen a tűzoltók és a katonák mellett a rendőrség is próbálja segíteni a munkálatok hatékonyságát és eredményességét. Ciszjordániában is egyre több település kerül veszélybe.

A nagy intenzitású tüzek azért alakulhattak ki, mert az elmúlt hetek forróságában nagy területen száradt ki a bozót, ami most lángra kaphatott. 

— írja a lap.

A beszámolók szerint nagyon gyorsan és változatos helyeken terjednek a tüzek. Északon, a Golán-fennsík térségébe is legalább hét tűzoltó egységet kellett küldeni a lángok ellen.

Nof HaGalil városának lakosságát felszólították arra, hogy hagyja el lakhelyét. Ötezer embert evakuáltak. Egy ház leégett és négy embert kellett füstmérgezés gyanújával kezelni. 

Mevo Dotan and Bat Hefer ciszjordániai településeken is tüzzekkel küzdenek. A hatóságok elterelték az autós forglamat.

A pénteki tűzesetek miatt Amir Ohana belbiztonsági miniszter, Moti Cohen rendőrfőnök és Dedi Simich tűzoltó parancsnok, valamint Meir Ben-Sabat, a nemzetbiztonsági tanács vezetője is részt vett a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen, ahol

a kormányfő felvetette azt is, hogy amennyiben szükséges, külföldi szaksegítséget kell bevonni a védekezésbe. 

Az izraeli védelmi szervezetek vezetői azonban úgy vélték, egyelőre erre nincsen szükség.

Reuven Rivlin izraeli államfő mikroblogján biztosította támogatásáról a tűzoltókat.

„Látom, hogy milyen keményen dolgoznak annak érdekében, hogy megállítsák a tűz terjedését. Imádkozom azért, hogy minél hamarabb vége legyen” — írta az elnök a Twitteren.

A világ legnagyobb tartályhelikopterével oltják az erdőtüzeket

A Chinook típusú helikopter 11 ezer liter kapacitású.