A világ legnagyobb tartályhelikopterével oltják az erdőtüzeket

A kaliforniai Orange megye tűzoltósága a héten mutatta be a Nagyon Nagy Helitankert, a mintegy 11 ezer liter kapacitású, CH-47 Chinook típusú helikoptert. 

A világ legnagyobb vízszállító helikoptereként számon tartott jármű jóval nagyobb kapacitású, mint a megyében használatos többi gép, melyekkel általában mintegy 1300 liter vizet képesek egyszerre ledobni a lángokra — közölték a hatóságok.

„Ez a helitankerek új generációja. Egyedülálló, nincs még egy ilyen a világon” – mondta Brian Fennessy, az Orange megyei tűzoltóság (OCFA) vezetője.

A rekorder tanker a régiót fenyegető szélsőségesen magas hőmérsékletek és a tüzeket tápláló más körülmények közepette nagy segítséget jelent.

A jármű legénységét a Coulson Aviation légi tűzoltóság tagjai és az OCFA csapatvezetője alkotja. Egyéb szervezetek a repülési idő és használat függvényében térítés ellenében vehetik igénybe a helitankert.

be2b268fd16e5ec22aff8ed5c540ba0d (704×441)
A kaliforniai Orange megyében Chinook helitankerrel oltják az erdőtüzeket. Fotó: Orange County Fire Authority

Wayne Coulson, a Coulson Aviation vezetője elmondta, a kétpropelleres, kétmotoros járművet a helikopterek és a szállítóhelikopterek kettős funkciójának ellátására tervezték.

A gép több szerepet is betölt: közvetlenül a tűz fölé repülve olthatja a tüzet, vagy égésgátló anyagot szállítva a tűz kialakulásának megelőzésében is segíthet.

A helitanker éjjellátó eszközökkel is el van látva.

Soha nem látott erdőtüzek Amerikában: félmillió ember menekül

Minden tizedik lakos felszólítást kapott Oregon szövetségi államban, hogy hagyja el otthonát a tűzvész miatt.