Soha nem látott erdőtüzek Amerikában: félmillió ember menekül

Minden tizedik lakos felszólítást kapott Oregon szövetségi államban, hogy hagyja el otthonát a tűzvész miatt, amely példa nélküli módon szinte végig a nyugati parton pusztít. 

Míg az állam északnyugati részén éppen most pusztít a tűz, déli részének sok településén a lakosok már elveszett otthonuk hamvait nézik könnyes szemmel.

A tűzoltókat is meglepte, hogy már 37 helyen ég a tűz egyidejűleg az államban, ezért az Ashland városnál kitört tűz esetében máris vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy szándékos gyújtogatás történt-e.

Kate Brown kormányzó közölte, hogy csütörtök estig 364 ezer hektárnyi terület égett le az államban, kétszer annyi, mint átlagosan évente.

Hivatalosan nem közölték, hogy Oregonban eddig hány halálos áldozata van az erdőtüzeknek, de sajtójelentések szerint legkevesebb négy. A tőle északra lévő Washington államban eddig egy halálos áldozatról tudnak, a délre lévő Kaliforniában pedig nyolcról.

Kaliforniától Washington államig ugyanis lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz.

Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót, s a hét elején Dél-Kalifornia valamennyi, szám szerint 8 nemzeti parkját lezárták a tűzvészek miatt.

Erdőtűzben megsemmisült gépjármû a kaliforniai Sierrea nemzeti parkban. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, egyelőre mindhiába.

A San Francisco Chronicle című lap tudósítása szerint San Franciscót csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd délutánra a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel.

„Mint hogyha eljött volna a világvége!” —

idézte a lap az egyik helybélit.

Oregon kormányzója már korábban bejelentette: öt kisebb várost teljesen elemésztett a tűz, s attól lehet tartani, hogy rekordmagas lesz a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

A kormányzó közlése szerint Dél-Oregon természeti szépségei lényegében elpusztultak.

„Ez lehet az állam történetének legnagyobb vesztesége, mind emberéletben, mind természeti és épített örökségben” – fogalmazott Kate Brown. „Őszinte leszek, további veszteségekre számítunk” – tette hozzá.

Oregon déli részein több várost kiürítettek, a lakosokat az állam északi vidékeire, menedékhelyekre szállították.

Az amerikai televíziók apokaliptikus képeket mutatnak a nyugati partvidékről. Beszámolóik szerint a szárazság, az óriási hőség és az erős szél „történelmi léptékű pusztítást” okoz. Szerda este már a Kanadával szomszédos Washington államban is égett a táj, s ezzel lényegében Mexikótól a kanadai határig összefüggő „tűzövezet” alakult ki.

Nem bírnak az erdőtüzekkel: Ausztráliától kért segítséget a kaliforniai kormányzó

Több mint 12 ezer tűzoltó küzd a lángokkal helikopterek és repülőgépek támogatásával.