Nem bírnak az erdőtüzekkel: Ausztráliától kért segítséget a kaliforniai kormányzó

Ausztráliához, Kanadához és más amerikai szövetségi államokhoz fordult segítségért Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a kiterjedt bozóttüzek oltásához. A lángok nemcsak erdőket, hanem lakóházakat is fenyegetnek.

Mostanra Kalifornia történetének egyik legnagyobb összterületű bozóttüzeiről lehet beszélni: szombat reggelre 560 tűz, három jól elkülöníthető csoportban összesen háromezer négyzetkilométerre terjedt ki hivatalos közlés szerint.

Eddig hat ember meghalt, 43 ember megsérült, köztük tűzoltók is, több száz épület leégett, 175 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát.

Több mint 12 ezer tűzoltó küzd a lángokkal helikopterek és repülőgépek támogatásával. Több helyen egy nap alatt duplájára nőtt a tüzek kiterjedése.

„Ezek a tüzek kimerítik az eszközeinket és a személyi állományunkat is” —

mondta a kormányzó. Gavin Newsom szövetségi segítséget kért Donald Trump elnöktől.

A tüzeket több mint 12 ezer villámcsapás váltotta ki a történelmi léptékű hőségben. A Death Valley Nemzeti Parkban a napokban minden idők egyik legmagasabb hőmérsékletét mérték.

Erdőtűz füstje borítja be az eget a kaliforniai Healdsburg közelében. Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A kormányzó már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki Kaliforniában.

A nyugati parti szövetségi államot ráadásul a koronavírus is rendkívüli mértékben sújtja. Eddig több mint 650 ezer fertőzést regisztráltak, ami a legmagasabb érték az Egyesült Államok államai között. Sokan félnek olyan ideiglenes szállásokra menni, amelyeket az evakuáltaknak alakítottak ki.

„Nemcsak a Coviddal kellett eddig küzdenünk, hanem a hőséggel is, most pedig a tüzekkel”

– mondta egy asszony, aki jelenleg a gépkocsijában lakik.

Jelentős tüzek pusztítanak a Sziklás-hegység régiójában található Colorado államban is, emiatt Jared Polis kormányzó az egész államra érvényes rendelet kiadását ígérte a tűzvész megfékezése érdekében.

„A Tóra már összecsomagolva várja az indulást” a súlyos kaliforniai tüzekben

Öt ember meghalt, tízezrek menekülnek. A tomboló lángok elől a helyi zsidó közösségek is mentik, ami menthető.