„A Tóra már összecsomagolva várja az indulást” a súlyos kaliforniai tüzekben

Öt ember meghalt, tízezrek menekülnek a kaliforniai bozóttüzek miatt. A tomboló lángok elől a helyi zsidó közösségek is mentik, ami menthető. Lehet-e a koronavírus gátja egymás megsegítésének ebben a helyzetben? — teszik fel a kérdést.

Már több mint 48 ezer embert evakuáltak Kalifornia északi részén, Santa Cruz megyében és vonzáskörzetében a napok óta burjánzó tüzek miatt — írja a San Francisco Chronicle.

A bozóttűz a hónap elején kezdődött a kaliforniai nemzeti erdőpark közelében, Cherry Valley-ben. Azóta több tízezer hektárnyi terület égetett fel. Eddig öt ember vesztette életét, és vélhetően százával vesztek oda a vadon élő állatok. A füstöt több száz kilométerrel arréb is lehet érezni.

Az oltást nehezítik a körülmények: a területen kánikula van és alacsony a páratartalom, a növényzet meglehetősen száraz, a szél pedig erősen fúj. A JTA összefoglalójában a térségben élő zsidó közösségek tagjai nyilatkoznak. Legtöbbjük már éppen a menekülési útvonalon halad vagy az evakuálást szervezi.

„A Tóra már összecsomagolva várja az indulást, akárcsak a zsinagógánk többi szakrális tárgya”

— fogalmazott Chaim Zaklos rabbi. A Solano megyei Chabad vezetője szerint a látvány olyan, „mintha hamu esne az égből”, és „az égbolt maga is vörös”.

A népszerű szörfös város, Santa Cruz környékén kialakult több száz kisebb tűzeset együttesen olyan hatást kelt, hogy a San Mateo, Alameda, Contra Costa, Santa Clara és Stanislaus megyékben található zsidó közösségek tagjai szinte bibliai jelként érzékelik, vagy legalábbis azzal hasonlítják össze a mostani veszélyt.

Súlyos erdőtüzek tombolnak Kaliforniában.

Napa városának Beth Shalom közössége sem kivétel. Rabbijuk, Niles Goldstein azt mondta, hogy a jelenlegi események már-már „bibliai léptékűek”. Saját közösségének több tagja már elköltözött veszélyeztetett otthonából, de szerencsére zsinagógájuk egyelőre biztonságban van.

A másik ismert amerikai borvidéki város, Sonoma Shir Shalom közösségének elnöke úgy vélte, hogy a bibliai sorscsapásra emlékeztető helyzetben „szinte már csak a sáskajárás hiányzik”. E. Michèle Samson hozzátette: eddig az ő zsinagógájuk is biztonságban volt.

Többen a korábbi évek nagyobb pusztításait is felidézték. Elsősorban amiatt, hogy reflektáljanak a JTA által feltett kérdésre: vajon a világjárványban változhat-e a segíteni akarás? 

„A jelenlegi helyzetben nem lehet a korábbiakhoz hasonlóan tucatnyi embert elszállásolni és segíteni őket a vallási élet megélésében”

— válaszolta Stephanie Kramer, a Santa Rosa-i Shomrei Torah közösség rabbija.

A város Beth Ami gyülekezetének vezetője pedig arról beszélt, hogy a napokban szerette volna kinyitni a közösségük óvodáját, de a vírusmegelőző rendelkezések miatt el kellett halasztania.

Carolyn Metz szerint számukra „az óvatos egyensúlyozás a tűzesetek és a koronavírus között meglehetősen csüggesztő”. „Kihívások egymás hegyén-hátán, mindaddig amíg a járvány el nem múlik” — érzékeltette a helyzetet egy másik megszólaló.

Túl korán engedtek? Amerikát sújtja leginkább a koronavírus

Donald Trump kitart amellett, hogy a növekvő számú fertőzés regisztrálása a szélesebb körű vírustesztelésnek tudható be.