A Hezbollahnak nem tetszik az enyhülés Izrael és Libanon között

Az Izrael és Libanon között a tengeri határok kijelöléséről folytatandó közvetett tárgyalások nem a kapcsolatok rendezését szolgálják — vélekedett a Hezbollah libanoni síita terrorcsoport. 

A tervezett tárgyalásoknak „semmi közük nincs az Izraellel való megbékéléshez vagy az arab országok által elfogadott normalizációs politikához” — írta közleményében az Irán által támogatott Hezbollah parlamenti blokkja.

Amint arról a Neokohn is írt, Emmanuel Macron francia elnök a napokban felajánlotta, hogy összehoz egy hosszútávú tűzszüneti megállapodást a Hezbollah és Izrael között.

Franciaország állítólag érdeklődött a terrorszervezetnél ebben a kérdésben. A franciák szerint Hasszán Naszrallah főtitkár kedvezően fogadta az ötletet.

Libanon és Izrael a tervek szerint a jövő héten közvetett tárgyalásokba kezd egymással az ENSZ szervezésében a két ország közötti tengeri és szárazföldi határok kijelölése érdekében.

000_1CV9FS-1024x640.jpg (1024×640)
Platformépítés a Leviatán gázmezőn az izraeli partok közelében. Fotó: The Times of Israel

Nabih Berri libanoni parlamenti elnök a múlt héten közölte, hogy libanoni részről a tárgyalásokat a hadsereg folytatja az elnök és a leendő kormány felügyelete alatt. Az egyeztetéseket az ENSZ-nek a dél-libanoni en-Nákurában található irodájában tartják egy ENSZ-koordinátor védnökségével.

Egy neve elhallgatását kérő libanoni kormányzati forrás a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tárgyalások október 14-én kezdődhetnek.

Izrael és Libanon hivatalosan háborúban áll egymással, és időről időre kiújul a feszültség a két ország határa mentén az izraeli hadsereg és a Hezbollah tagjai között.

A két ország közötti konfliktust határviták is táplálják, köztük egy 856 négyzetkilométernyi tengeri területet illetően is. A kérdés hangsúlyosabbá vált azt követően, hogy földgázforrásokra bukkantak a Földközi-tengerben, a lelőhelyekre pedig mindkét ország egyformán igényt tart.

Macron tűzszünetet hozna össze Izrael és a Hezbollah között

A francia elnök szerint egy ilyen lépéssel csökkenthető lenne a terrorszervezet fegyverkezése és a politikai szárny erősödne.