Napi százezer tesztet tervez Izrael

Télre tűzték ki ennek elérését a tesztelések gyorsításával. Netanjahu népszerűsége bezuhant, pedig a számok javulnak a harmadik hete tartó a teljes zárlat miatt.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter mondta újságíróknak, hogy télre el szeretnék érni a napi százezer teszt elvégzését – írja a The Times of Israel. Erre a minták egyesítésével lesz lehetőség szerinte. Eddig 60 ezer volt a legtöbb teszt egy napon.

„Különböző módszerek alkalmazásával olyan technológiáink lesznek, amelyek több tucat minta egyidejű tesztelését teszik lehetővé, ezzel javítva a tempón, így még tél előtt a napi százezer teszt lehetségessé válik”

– mondta a miniszter.

„A lezárt városok és lezárt gazdaság, és a nyitva lévő kereskedelem és intézmények között a nagy mennyiségű teszt gyors elvégzésének képessége áll”

– tette hozzá.

Netanjahu 200 polgármesterrel tartott videókonferenciát, a segítségüket kérte a lezárások betartatásához. Külön kitért a hétvégi Szimchát Tórá ünnepre, amikor jellemzően tömegek táncolnak az utcán. Ezt most el kell kerülni a vírus terjedésének csökkentése érdekében.

Izraelen harmadik hete tart az újbóli teljes zárlat. Csak egy kilométerre lehet elhagyni az otthonokat, csak a legszükségesebb ellátást biztosító boltok lehetnek nyitva. A szigorú intézkedéseknek már látszik a hatása.

Az utóbbi napokban csökkent, szerdán 10,5 százalékos volt a tesztek között a pozitív esetek aránya, amely két hete még 13-14 százalék körül járt.

Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint ez azt jelzi, hogy visszaszorulóban van a járvány, noha a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint az ultraortodoxok körében továbbra is a tesztek közel negyede mutat pozitív eredményt.

A kormány telefonos szavazással kedd este újabb héttel meghosszabbította a rendkívüli járványhelyzetet. A szigorú szabályok ellenére – és részben ezekkel szemben – ismét tömegek vonultak az utcákra és a kereszteződésekbe kedd este, és több száz helyi tüntetésen követelték Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását.

Lassult Izraelben a járvány terjedése

Egyesek szerint a hónap végére napi kétezerre csökkenhet a friss koronavírus-fertőzöttek száma.

Összecsapások voltak a rendőrök és a sátoros ünnepen gyülekező ultraortodox vallásos tömeg között Jeruzsálemben és a háredik Modiin Illit nevű városában is.

A helyi médiában elsősorban az ismert köztisztviselők és a politikusok szabálysértéseit taglalják, ugyanis sorra derült ki róluk az utóbbi napokban, hogy megszegték a gyakran általuk megszavazott szigorú szabályokat. Nadav Argamanról, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetőjéről is megírták, hogy vendégül látta rokonait a sátoros ünnepen otthonában, noha idén ez szigorúan tilos.

Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos szerint a kormányzat emberei és a politikusok sorozatos lebukása jelentősen aláásta a lakosság bizalmát vezetőikkel, valamint a szabályok betartásának fontosságával szemben.

A bizalom elvesztését jelzik a 12-es tévé kedd esti híradójában bemutatott új közvélemény-kutatási adatok. A Netanjahu vezette jobboldali kormányzó Likud párt mandátumainak száma 26-ra csökkenne a 120 tagú Knesszetben a jelenlegi 36-ról, ha most tartanák a választásokat, viszont a Likudot megközelítve 23-ra nőne a Naftali Bennet vezette Jobbra (Jamina) párt képviselőinek száma a mai 5-ről.

Szukot ünnepén is tüntettek Netanjahu ellen

Több tízezren kisebb csoportokban demonstráltak Izraelben, Tel-Avivban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik 38 embert állítottak elő. 

Az ellenzékben lévő Bennet az utóbbi hónapokban minden közszereplése alkalmával csakis a koronavírus-válság kezelésével kapcsolatos javaslatokat és bírálatokat közölt, és tartózkodott a napi politikai harcoktól, miközben Netanjahut elsősorban azért bírálják a helyi médiában, mert a koronavírus ügyeit elhanyagolva saját politikai túlélésével és napi politikai ügyekkel foglalkozik.

A 12-es tévé mérése szerint a lakosság 65 százaléka elégedetlen a járvány kezelésében a kormányfővel. A pandémia első, tavaszi hullámának végén több mint 60 százalék volt elégedett a miniszterelnök tevékenységével.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 278 932-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Kedden 4682 új esetet regisztráltak, és jelenleg 61 927 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben február óta 1806-an haltak meg, jelenleg 1618 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 879-en súlyos állapotban vannak, és 240 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.