Ilyen se történt még holokauszt-emlékműnél

Együtt kereste fel Berlinben a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére emelt emlékművet Izrael és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, akik a hazájuk közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele alkalmából találkoztak a német fővárosban.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter és Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek diplomáciájának vezetője első alkalommal találkozott hivatalosan.

A holokauszt-emlékmű meglátogatása a német külügyminisztérium közreműködésével szervezett program első állomása volt. Gabi Askenázi és Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk Heiko Maas német külügyminiszter társaságában kereste fel a Berlin központjában, a német főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi-kapu szomszédságában lévő emlékművet.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere az emlékhely vendégkönyvébe arabul írt bejegyzésében hangsúlyozta, hogy országa kiáll az együttélés, az egymás elfogadása és az egymás vallása iránti tisztelet „nemes értékei” mellett.

Mint írta, az emlékmű emberek olyan közössége előtt tiszteleg, amely a szélsőségesség és a gyűlölet áldozatául esett. Egy holokauszt-túlélők által gyakran használt kifejezést átvéve hangsúlyozta: küzdeni kell azért, hogy „soha többé” ne forduljon elő ilyen.

UAE, Israel minister in historic first meeting at Berlin Holocaust Memorial | AFP

The foreign ministers of Israel and the United Arab Emirates visit the Holocaust Memorial in central Berlin during their „historic” first meeting in the Germ…

A két miniszter a közös látogatás után tárgyalást kezdett a kétoldalú kapcsolatok rendezésének részleteiről a német külügyminisztérium berlini vendégházában, a Tegel-tó partján fekvő Borsig villában (Villa Borsig).

Heiko Maas a találkozó előtt tett nyilatkozatában kiemelte: mindkét miniszter kollégájának hálás azért, hogy első hivatalos találkozójuk helyszínének Berlint választották, és ezzel megtisztelték bizalmukkal Németországot.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek szeptember 15-én kötött megállapodást a diplomáciai kapcsolatok felvételéről és kapcsolataik teljes mértékű rendezéséről. Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött – Ábrahám Egyezmény néven ismertté vált – megállapodásnak részese Bahrein is. Az egyezmény az egyik legnagyobb horderejű megállapodás arab országok és Izrael között az elmúlt negyedszázadban.

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein az első két ország a Perzsa(Arab)-öböl térségében, amelyek megállapodtak Izraellel rendezett kapcsolatok kiépítéséről. Rajtuk kívül csak Egyiptom (1979-ben) és Jordánia (1994-ben) normalizálta kapcsolatait Izraellel az arab országok közül.

Az izraeli hírszerzés vezetője magas rangú bahreini biztonsági tisztségviselőkkel találkozott

A szűkszavú tájékoztatás szerint Kohen partnereivel „a közös érdeklődésre számot tartó ügyek” mellett az együttműködés kilátásairól egyeztetett.