Nagy siker az új izraeli kémtörténet

A héber és fárszi nyelvű, az Apple TV+-on a múlt héten nagy sikerrel debütált izraeli filmsorozat, a Teherán egy kémtörténet, amely az iráni fővárosban játszódik. A műsor producerei szerint segít megérteni az amerikai-iráni konfliktust.

„Ami Iránnal és az USA-val történik, az jó nekünk. Mindig meg szeretnéd ismerni az ellenséget” – mondta a műsor producere, Dana Eden a The Hollywood Reporternek. „Az amerikaiak számára Irán az új gonosztevő” – tette hozzá Eden a The Algemeiner szerint.

A nyolc epizódból álló sorozatot Moshe Zonder, a Fauda egyik írója a főszereplő Tamar Rabinyan szerepébe bújó Niv Sultan izraeli színésznővel közösen készítette. A történet szerint a Moszad számítógépes hacker-ügynökeként Rabinyan Teheránban egy iráni atomreaktor megsemmisítéséhez igyekszik segítséget nyújtani.

Amikor a küldetése kudarcot vall, hamis személyazonosságot használva kénytelen búvóhelyet keresni, miközben az iráni elhárítást vezető Faraz Mehmet lohol a nyomában. A kémfőnököt Shaun Toub (Crash, Homeland) iráni-amerikai színész játssza.

A Homeland című, nagy sikerű sorozat másik sztárja, Navid Negahban szintén szerepet kap a sorozatban.

A Teheránt a Kan izraeli műsorszolgáltató készítette és a Cineflix Rights intézte a műsor streaming terjesztési megállapodása körüli ügyeket – írja a The Hollywood Reporter.

Tehran – Official Trailer | Apple TV+

An Israeli Mossad agent infiltrates Iran. But when her mission goes wrong, there’s no way out. Watch the series premiere of Tehran now on Apple TV+ https://a…

Julien Leroux, a Cineflix Rights tanácsadója és a Teherán egyik producere így nyilatkozott:

„A Teheránnal próbáljuk megcsinálni ugyanazt, amit a Fauda tett (az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban), ezúttal a Moszad egy ügynökének történetén keresztül. Mivel Irán most sokat szerepel a hírekben, azt kerestem, hogyan tudnék elmesélni egy történetet a konfliktus köré fűzve”.

A producer hozzátette, hogy a Teherán szélesebb közönségnek képes bemutatni az amerikai-iráni konfliktust: „hiszen ezt a műsort nem csak azok látják majd, akik a New York Times-t olvassák”.

„Teherán”: egy ideológiamentes thriller, amelynek a Moszad a főszereplője

A Moszad-ügynök nem Superman, a diktatúra őre sem szimplán szörnyeteg. Amichay Mihály Éva írása.