A középkori maribori zsidóság élete elevenedik meg a színpadon

Egy rég elfeledett maribori közösség, a középkori zsidóság élete rajzolódik ki egy teljesen új szlovén operából. 

A 38 éves Nina Senk, az egyik legelismertebb kortárs szlovén zeneszerző komponálta a zeneművet abból az alkalomból, hogy 100 éve mutatták be az első zenés darabot a Maribori Szlovén Nemzeti Színházban.

A Marpurgi (Marpurgok — a mariboriak régies neve) című opera Zlata Vokac Medic azonos című, 1985-ben megjelent könyvén alapul-

Ez az alkotás nyitott, kozmopolita városként ábrázolja a 15. századi Maribort, a Dráva parti város fénykorát, virágzó zsidó közösségét és annak elűzését.

4967326.jpg (1920×1280)
A Marpurgi a színpadon. Fotó: Delo

A könyv alapján Igor Pison trieszti születésű író és rendező írt librettót az operához, amelyet a pénteki premier után még több alkalommal is műsorra tűznek a maribori teátrumban.

A művet Maribori Szlovén Nemzeti Színház (SNG Maribor) operatársulata adja elő Simon Krečič vezényletével, Sabina Cvilakkal és Jaki Jurgeccel a főszerepben.

A Maribor történetének egy kevéssé ismert fejezetét bemutató vadonatúj operára a helyi színház adott megrendelést az ottani operajátszás centenáriuma alkalmából.

A darab a két főszereplő szemén keresztül, más-más, olykor homlokegyenest ellentétes nézőpontból láttatja a korabeli történéseket.

Az 1919-ben alapított Maribori Nemzeti Színházban 1920-ban bemutattak be elsőként zenés művet (egy francia operettet), és 1921-ben az első operát, Vilém Blodek cseh zeneszerző V Studni (A kútban) című vidám lírai művét.

A maribori teátrumban gyakran vendégszerepel a Ljubljanai Szlovén Nemzeti Opera- és Balettszínház

„Érdemes bátran dolgozni, alkotni, feszegetni a határokat”

A Velencei TV Fesztivál Arany Oroszlán-díjával jutalmazták a Concerto Budapest és Szabó Stein Imre alkotását.