„Érdemes bátran dolgozni, alkotni, feszegetni a határokat”

A Neokohn munkatársa

Magyar koncertfilm nyerte a világhírű olasz televíziós fesztivál egyik fődíját. A Concerto Budapest és Szabó Stein Imre alkotását a Velencei TV Fesztivál Arany Oroszlán-díjával jutalmazták.

 
A Velencei TV Fesztivál — a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál televíziós testvére — előadóművészeti filmek kategóriájának Arany Oroszlánnal díjazott győztese lett az a kétórás, különleges koncertfilm, amely májusban debütált a Mezzo TV-n — tudta meg szerkesztőségünk az alkotóktól.

A filmről, amelyet 12 kamerával rögzítették tavaly decemberben Budapesten, és amely a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar és a Kremerata Baltica, tehát a Keller András és Gidon Kremer nevével fémjelzett együttesek közös produkcióját dolgozta fel, a Neokohn is beszámolt.

Kaddis-koncertpremier készül világhírű zsidó hegedűművésszel

Ingyenesen hozzáférhető a tavalyi koncertévad egyik hazai különlegessége.

 
A Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmet májusban, a Mezzo TV külön engedélyével mintegy 220 ezer magyar néző is megtekinthette az interneten, mielőtt a legjelentősebb nemzetközi zenei csatorna műsorára tűzte.

A koncert Mahler és Bach darabjai melletti legnagyobb különlegessége Mieczysław Weinberg XXI. szimfóniájának hazai premierje volt. Ezt a művész 1991-ben a varsói gettó áldozatainak emlékére írta, ezért is nevezik Kaddis-szimfóniájának a művet.

A lengyel-orosz Weinberg, aki ismert jiddis nyelvű művészek családjából származott, a XX. század egyik — talán még kevésbé felfedezett — meghatározó zeneszerzőjének számít. Dimitrij Sosztakovics személyében mentorra és barátra lelt Moszkvában, talán neki köszönheti azt is, hogy a sztálinista antiszemita hullám nem sodorta a Gulág felé.

A Velencei TV Fesztiválra a világ minden részéről beküldött televíziós alkotások 16 kategóriában mérkőztek ebben az évben, és kategóriánként csak egy alkotást díjaztak. A magyar filmet olyan alkotásokkal együtt jutalmazták, mint például a legjobb sorozat kategóriában diadalmaskodó, Paolo Sorrentino által rendezett, Jude Law főszereplésével készült Az új pápa.

Saját kategóriájában Szabó Stein rendezése többek között a BBC Camden Fesztiválról készült alkotását, a Deutsche Welle Night Grooves című, Kiefer Sutherland és Madeline Juno közreműködésével készült zenés talkshowját vagy éppen az ARTE és a Mezzo koprodukciójában készült Les Indes Galantes című operafilmjét is megelőzte.

Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro

This is „Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro” by Concerto Budapest on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

 
„Őszintén meglepett a győzelem híre. Ez most egy nagyon nagy magyar zenei és filmes zene siker is egyben” — fogalmazott lapunknak Szabó Stein Imre, aki évek óta dolgozik együtt a Concerto Budapesttel. Az együttes ezzel a koncertfelvétellel debütált a Mezzo TV-n, ahol korábban a magyar zenekarok közül csak a Keller Kvartett és a Budapesti Fesztiválzenekar szerepelt.

A rendező szerint „a klasszikus zene szeret bezárkózni, ha filmes eszközökkel ezt a csodaszelencét ki tudjuk nyitni és filmes eszközökkel újrateremteni a csodát, az személyesen nekem is visszaigazolás, hogy érdemes bátran dolgozni, alkotni, feszegetni a határokat.”

„Egy filmes igényű zenei felvétel nagyságrendekkel több emberhez tud eljutni a világon és segít megteremteni a klasszikus zene új közönségét”

— tette hozzá Szabó Stein, akivel lapunk pár hónappal ezelőtt hosszú interjút készített. Az íróként, fordítóként és kommunikációs szakemberként is ismert rendező új könyvéről is mesélt nekünk. A holokausztregény premierje jövő hónapban lesz a Margó Fesztiválon.

Holokauszt-regény a kultúra „fenegyerekétől”

Interjú Szabó Stein Imre íróval, kommunikációs szakemberrel.