Kaddis-koncertpremier készül világhírű zsidó hegedűművésszel

Ingyenesen hozzáférhető a tavalyi koncertévad egyik hazai különlegessége. Mieczysław Weinberg „Kaddis-szimfóniájának” magyarországi ősbemutatóját a hétvégétől online sugározzák. Gidon Kremer hegedűművész és a Concerto Budapest fellépéséről készült koncertfilm rendezőjével beszélgettünk.

Összesen 12 kamerával rögzítették a tavaly decemberi budapesti koncertet, amelyen Keller András Concerto Budapest zenekara közösen játszott a világhírű lett Gidon Kremer és együttese, a Kremerata Baltica művészeivel.

Az előadás premierje péntek este lesz a nemzetközi klasszikuszenei televíziós csatornán, a Mezzo TV-n, de a produkció szombattól egy héten át a világhálón bárki számára hozzáférhetővé válik.

— tudtuk meg Szabó Stein Imrétől, a koncertfilm producer-rendezőjétől.

Az ismert kulturális menedzser, író hozzátette: az Index.hu élő közvetítésében szombaton és vasárnap este adja a filmet, majd a Concerto Budapest honlapján egészen június 5-ig lesz elérhető ingyenesen a produkció.

A gazdag programban — többek között Mahler és Bach mellett — a magyar közönség először hallhatta Budapesten a XX. század egyik — talán még kevésbé felfedezett — meghatározó zeneszerzőjének, a lengyel-orosz Mieczysław Weinbergnek XXI. szimfóniáját.

Ezt a művész 1991-ben a varsói gettó áldozatainak emlékére írta, ezért is nevezik Kaddis-szimfóniájának a művet.

Weinberg, aki ismert jiddis nyelvű művészek családjából származott, 1939-ben végzett a varsói konzervatóriumban. A háború kitörésekor a Szovjetúnióba emigrált. Családjából többen is elpusztultak a vészkorszak koncentrációs táboraiban.

Weinberg később Moszkvában mentorra és barátra lelt Dimitrij Sosztakovics személyében. A kommunista rezsim elismert és nagytekintélyű alkotójának köszönheti azt is, hogy a sztálinista antiszemita hullám nem sodorta a gulág felé. 

A most hétvégén debütáló mintegy kétórás film elkészítésében a hagyományos koncertfelvételeknél szokásos televíziós felvételi technika mellett külön filmes stáb is részt vett. Klasszikus értelemben nem koncertfilm ez, hiszen ahhoz még sokkal több forgatás, stúdió körülmények is kellettek volna: inkább egy filmes irányba mozduló, élőben felvett film, amely némi saját öntudattal akarja szolgálni a zenét — fogalmazott Szabó Stein Imre.

Az előadás két egy napon élőben felvett koncertből tevődik össze. A decemberi eseményt a Művészetek Palotájában (MÜPA) rögzítették.

A koncertfelvételeknél megszokott hagyományos élmény helyett egy sokkal több vágással, filmesebb szinten újrateremtő anyagot hoztak létre, amellyel a zene születését és áramlását egy bátrabb formában kívánták megmutatni.

— tette hozzá a rendező.

A világhírű hegedűvirtuóz, a szintén holokauszt túlélők gyermekeként Rigában született Gidon Kremer együttesével — a Kremerata Baltica-val — nem első alkalommal szerepelnek Keller András Concerto Budapestjével. A decemberi koncert azonban azzal is zenetörténelmi eseménnyé vált, hogy Weinberg Kaddis-szimfóniáját akkor mutatták be Magyarországon.

A Mezzo TV általában presztízses elitzenekarok előadásaiból válogat. Magyarországról eddig leginkább Fischer Iván Budapesti Fesztiválzenekarát láthatták. Most azonban a Concerto Budapest is debütál. A programban Mahler V. szimfóniája, J. S. Bach-Busoni 2. (d-moll) partita – Chaconne opusa és Schnittke ritkán játszott, bonyolult remekműve, a III. hegedűverseny is szerepel.

A koncertfilm előzetesét itt láthatják.

Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro

This is „Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro” by Concerto Budapest on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro

This is „Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro” by Concerto Budapest on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.