Az Auschwitz múzeum igazgatója akár a nigériai börtönt is magára vállalná

Istenkáromlásért 10 év börtönre ítélt egy a 13 éves fiút a nigériai iszlám bíróság. Az Auschwitz múzeum igazgatója levélben fordult az elnökhöz, hogy engedjék el, cserébe finanszírozza a fiatal oktatását, vagy 120 önkéntes – köztük maga az igazgató – hadd ülje le helyette a büntetést – írja a The Times of Israel.

Piotr Cywiński szokatlan beavatkozásának kiváltó oka nem kapcsolódik közvetlenül a holokauszthoz. A 13 éves Omar Farouq-ot a nigériai Kano állam muszlim saría bírósága ítélte 120 hónapra nemrég, istenkáromlás miatt, egy barátjával folytatott beszélgetés alapján.

Auschwitzban a nácik gyerekeket börtönöztek be és gyilkoltak meg, ezért az igazgató azt mondja, nem maradhat közömbös egy ilyen szégyenletes büntetés ügyében.

Cywiński azt kérte, bocsájtsanak meg a fiúnak, mert ilyen fiatal korban még nem lenne büntethető a szavai miatt.

„Amennyiben az derül ki, hogy ez a gyerek teljesen megérdemli a 120 hónap börtönt, vagy ha ön nem tudja ezt megváltoztatni, akkor azt javaslom, a gyerek helyett 120 önkéntes, a világ minden tájáról, beleértve magamat is, üljön egy hónapot nigériai börtönben. A gyerek vétségének ára így is törlesztve lesz, elkerülve a legrosszabbat”

– írta a múzeum igazgatója a nigériai elnöknek.

Kérése teljesítése esetén Cywiński vállalja a fiú megfelelő oktatásának finanszírozását – közölte levelében Muhammadu Buhari elnökkel.

Nehéz helyzetben az újranyitó Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum

Még egy ilyen nehéz pénzügyi helyzetben is elképzelhetetlen, hogy belépőt szedjenek, például egy túlélőtől.