Veszélyhelyzet Izraelben: meghosszabbítják az országos zárlatot

Kedden rekordmagasságba, kétszáz fölé emelkedett a lélegeztetőgépen ápoltak száma, és meghaladta az ezerötszázat a koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az izraeli egészségügyi miniszter bejelentette: meghosszabbítják az érvényben lévő, három hétre tervezett országos zárlatot, az ütemterv szerint feloldásra vonatkozó nyomás ellenére. Juli Edelstein (Likud) egészségügyi miniszter kedd reggel a Kan Bet-nek nyilatkozva beszélt a szeptember 18-án bevezetett, és elvileg október 9-én véget érő zárlatról.

Az interjú során Edelstein azt mondta, Izrael „nem fogja megismételni az első zárlat végén elkövetett hibákat”, ragaszkodva ahhoz, hogy a zárlat nem oldható fel a kormány által jóváhagyott három hetes időszak lejárta után – idézte a miniszter szavait az Új Kelet online.

Az egészségügyi miniszter szerint a kormány egy ponton enyhítheti a korlátozások némelyikét, de az ilyen változásokat később jelentik be.

Edelstein megjegyezte, hogy Izrael koronavírus projektmenedzsere, Ronni Gamzu professzor október végén távozik a tisztségből, és elutasította a Netanjahu miniszterelnök válságkezelésére irányuló kritikákat.

Arra a kérdésre, hogy bezárják-e az izraeli bíróságokat a koronavírus-járvány miatt Netanjahu korrupciós tárgyalásának idején, Edelstein szerint a döntést az igazságügyi rendszernek kell meghoznia, nem az egészségügyi minisztériumnak.

Hivatalának hétfő este kiadott közleményében Benjamin Netanjahu miniszterelnök listát tett közzé azokról a kérdésekről, amelyeknek megvitatására az úgynevezett koronavírus-kabinet szerdai ülésén kerül sor. A fő téma az egészségügyi rendszer felkészítése csütörtökig 1500 súlyos beteg kezelésére.

Israel Tightens Holiday Lockdown Amid Second Wave Of COVID | TODAY

In Israel, all but essential businesses are closing down for two weeks and synagogues and schools have been ordered to shut their doors as the country enters…

A jóm-kipúr ünnepén, hétfőn a szokásosnál jóval kevesebbet teszteltek, de a súlyos betegek száma 772-re emelkedett. Az egészségügyi hatóságok korábban azt közölték, hogy csak nyolcszáz súlyos beteget tudnak ellátni elfogadható színvonalon az izraeli kórházakban.

Lélegeztetőgépen 209 beteg van, több, mint eddig bármikor a járvány tavaszi kitörése óta, és 1507-re emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta elhunytak száma. Közülük 562-en szeptemberben vesztették életüket, ami 37 százalékot jelent.

A járvány súlyosbodását jelzi az is, hogy 14 százalék körül járt az elmúlt napokban elvégzett teszteknél a pozitív esetek aránya.

Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban vasárnap kijelentette, hogy szerinte az őszi zsidó ünnepek után, vagyis október közepén nem fog visszatérni az ország a zárlat előtti állapotokhoz mindaddig, amíg 10 százalék alá nem süllyed az elvégzett teszteknél a pozitív esetek aránya.

Leginkább négy ultraortodox városban ad okot aggodalomra a járvány terjedése, ahol a beküldött minták harmada, fele a koronavírus jelenlétét mutatta ki. Miután nem zárták be az egész napos imádkozásra jóm-kipúrkor a zsinagógákat, ezeken a helyeken néhány nap múlva számos újabb súlyos beteg megjelenése várható.

Az egyes települések összehasonlításából az derül ki, hogy a nem vallásos városokban sok helyen 5 százalék alatti a fertőzöttek aránya az elvégzett teszteknél, ami azt jelzi, hogy ott sokkal kevésbé terjed a koronavírus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint az 5 százalék alatti szám esetén sikerül ellenőrzés alatt tartani a fertőzés terjedését.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 233 265-an fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 66 566 aktív fertőzöttet nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

Tovább gyorsul a vírus terjedése, így készül Izrael Jom Kipurra

A szombati teszek 14 százaléka lett pozitív. Bár a zsinagógákat nem zárták be, Netanjahu arra kért mindenkit, szabad ég alatt imádkozzon.