Törökország tagadja, hogy lelőtt volna egy örmény harci gépet

Ankara tagadta kedden az örmény védelmi minisztérium azon állítását, amely szerint egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös harci gépet – jelentette a török sajtó.

Fahrettin Altun, a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy örmény állítás „teljességgel igaztalan”. Altun hozzátette: „Örményországnak, ahelyett, hogy olcsó propagandatrükkökhöz fordul, inkább ki kellene vonulnia az általa megszállt területekről”.

Az örmény védelmi minisztérium nem sokkal előtte jelentette, hogy egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös csatarepülőgépet.  A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája életét vesztette.

A jereváni minisztérium közölte: a török F-16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy fedezze az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet.

Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F-16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.

Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja.

Címlapképünkön: Szu-25-ös harci gép.

Folytatódik az 1991-ben kirobbant azeri-örmény háború

A felek nyilatkozatai arra utalnak, hogy egyre nagyobb romboló erejű és hatótávolságú fegyvereket vetnek be egymás ellen.