Szijjártó Péter és Heisler András megbeszélése a Rumbach zsinagógában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden ellátogatott a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába, ahol Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével tárgyalt – közölte a Mazsihisz az MTI-vel.

A közlemény szerint a látogatást követő zárt körű megbeszélésen Heisler András köszönetét fejezte ki a magyar-izraeli kapcsolatok példás alakulása miatt, majd rövid áttekintést adott a magyarországi zsidó közösség helyzetéről és a közeljövő terveiről. „Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke kiemelte mindazon területeket, ahol közös sikerek szem előtt tartásával fejleszteni lehetne a magyar kormány és a Mazsihisz kapcsolatait” – írták.

A tárgyaláson szó esett a nemzetközi zsidó szervezetekkel folytatott konstruktív párbeszédről is.

E kapcsolatok fontosságát jelzi, hogy a megbeszélésen részt vett Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus Európai Ügyekért Felelős Koordinátora, valamint Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja, a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó elnöki tanácsadó is – fűzték hozzá.

Fotó: Szentgyörgyi Ákos, Mazsihisz Facebook-oldal

A közleményben kitértek arra, hogy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga teljes körű műemléki rekonstrukciója – a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított állami forrásból – mintegy 3,2 milliárd forintból valósul meg. A beruházás befejezése idén várható.

” ‘A Rumbach’ a 19. század második felében (1869-72) épült Otto Wagner tervei alapján és a Dohány utcai ‘nagy’ zsinagóga mellett a ‘kis’ zsinagógaként vált a budapesti zsidóság emblematikus imahelyévé. Az újra régi fényében ragyogó Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása része azon programnak, amelynek révén Magyarország Kormánya elkötelezett a hazai zsidó reneszánsz támogatását célzó projektek iránt” — írta közleményében a tel-avivi magyar nagykövetség.