Áttörés? Izrael állítólag titkos tárgyalásokat folytat Szíriával

Egyre több arab diplomata véli úgy, hogy Jeruzsálem Damaszkusszal folytat titkos tárgyalásokat, miután néhány héttel ezelőtt Izrael békemegállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

A londoni székhelyű szaúdi Asharq Al-Awsat híroldal véleménye szerint elterjedt nézet, hogy Izrael ahhoz hasonlóan folytat titkos tárgyalásokat Szíriával, ahogy azt tette 2008-ban az Ehud Olmert vezette izraeli kormány.

Miközben a tárgyalások tényét egyik oldal sem erősítette meg, egyes vélemények szerint igen beszédes az a tény, hogy Szíria nem ítélte el az Ábrahám-egyezménynek nevezett békepaktumot Izrael és az Emírségek valamint Bahrein közt, miközben a szíriai rezsim legfőbb szövetségesének számító Irán élesen bírálta a megállapodást.

Az arab híroldal szerint az sem lehet véletlen, hogy az Emírségek a megállapodás megkötésével egy időben küldött humanitárius segítséget Szíria részére.

Amennyiben tényleg újrakezdődnek a tárgyalások Damaszkusz és Jeruzsálem között, úgy több akadály is gördülhet egy megállapodás elé, így például az a tény, hogy Irán folyamatos katonai jelenléttel rendelkezik Szíriában, amellyel kapcsolatban Izrael folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy az elfogadhatatlan.

Szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy Szíria már régóta nem hajlandó elismerni az izraeli szuverenitást a Golán-fennsík felett, és a korábbi tárgyalások során a béke feltételeként a fennsík átadását követelte.

Amerika ENSZ-nagykövete szerint a következő egy-két napban újabb arab ország köt békét Izraellel

Donald Trump abban is bízik, hogy előbb-utóbb akár Szaúd-Arábia is csatlakozhat az Izraellel megállapodók köréhez.