Amerika ENSZ-nagykövete szerint a következő egy-két napban újabb arab ország köt békét Izraellel

Kelly Craft, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az Al Arabiya hírcsatornának adott nyilatkozatában elmondta, hogy „egy-két napon belül” további arab ország csatlakozik az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein által megkezdett folyamathoz.

„A tervünk az, hogy újabb országokat vonjunk be, hamarosan minderről többet fogunk bejelenteni (…) Egy [ország] a következő egy-két napon belül aláír” – mondta Craft, hozzátéve, hogy „biztos vagyok abban, hogy továbbiak fogják őket követni” – számol be az Arutz7 izraeli hírportál.

Augusztusban az Egyesült Arab Emírségek megállapodást jelentett be Izraellel a diplomáciai kapcsolatok kialakítása és a teljes körű kapcsolatok normalizálása érdekében. Bahrein követte példáját, és a három ország a múlt héten a Fehér Házban tartott ünnepségen aláírta az egyezményt.

Craft kifejezte az USA reményét, hogy Szaúd-Arábia is békeszerződést fog majd aláírni Izraellel.

„Nyilvánvalóan örülnénk, ha Szaúd-Arábia lenne a következő. De az a fontos, hogy a megállapodásra összpontosítsunk, és nem engedjük, hogy az [iráni] rezsim kihasználja Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek vagy Izrael jóindulatát ” – mondta.

„Mindenkit be akarunk vonni, abban a reményben, hogy ez lehetővé teszi az iráni állampolgárok számára, hogy belássák, az emberek valóban békét akarnak a Közel-Keleten, és ők is részesei lehetnek ennek a békének”

– tette hozzá Craft.

Szaúd-Arábia első embere, Szalmán király szerdán az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében elmondta, hogy országa békejobbot nyújtott Teheránnak, de arra újabb terrorista tevékenységgel válaszoltak.

„Ha valaki kezet nyújt Iránnak, az az iráni polgároknak szól” – mondta Craft, majd hozzátette: „nagyon óvatosnak kell lennünk”, mert Irán igyekszik kihasználni ezt a helyzetet.

A múlt héten Donald Trump amerikai elnök újságíróknak elmondta, hogy még sok ország áll új békemegállapodások megkötése előtt.

Arra a kérdésre, hogy számít-e Szaúd-Arábiára is, Trump azt mondta:

„Igen. Beszéltem Szaúd-Arábia királyával”.

Hozzátette: a lépés „a megfelelő időben” fog megtörténni.

Az elnök nemrégiben azt mondta, hogy Szaúd-Arábia csatlakozik az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti megállapodáshoz. A szaúdi királyi család egyik vezető tagja később hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáért cserében ragaszkodik egy szuverén palesztin állam létrehozásához, amelynek fővárosa Jeruzsálem lenne.

Szaúd-Arábia királya, Szalmán ibn Abdul-Aziz a közelmúltban Trumppal folytatott beszélgetése során megismételte ezt az álláspontot, hogy a palesztin államiság nélkül országa nem normalizálja kapcsolatait Izraellel.

A szaúdi király átfogó megoldást sürgetett Irán kérdésében

Szalmán szaúdi király az ENSZ Közgyűlésén mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a 2015-ben Iránnal kötött atomegyezmény „elősegítette Iránt a regionális terjeszkedésben, a terrorista csoportok megerősítésében és a terrorcselekmények kivitelezésében”.