A szaúdi király átfogó megoldást sürgetett Irán kérdésében

Szalmán szaúdi király az ENSZ Közgyűlésén mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a 2015-ben Iránnal kötött atomegyezmény „elősegítette Iránt a regionális terjeszkedésben, a terrorista csoportok megerősítésében és a terrorcselekmények kivitelezésében”. A szaúdi király a Hezbollah lefegyverzését is szorgalmazta.

Szalmán ibn Abdul-Aziz szaúdi király kifejezte támogatását azzal az amerikai törekvéssel kapcsolatban, amely elősegíti az Izrael és a palesztinok közötti párbeszédet számol be a Ynet izraeli hírportál.

„Átfogó megoldásra és határozott nemzetközi álláspontra van szükség” – mondta a 193 tagú Közgyűlésnek a koronavírus-járvány miatt előzetesen rögzített videónyilatkozatában.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett az iráni atomegyezményből, Donald Trump elnök a „valaha volt legrosszabb megállapodásnak” titulálva azt. Washington azóta egyoldalú szankciókat vezetett be, és azt hangsúlyozza, hogy a tagországoknak vissza kell állítaniuk az ENSZ szankciókat is, hogy megpróbálják az Iszlám Köztársaságot új megállapodásra irányuló tárgyalásra kényszeríteni.

De a nukleáris egyezmény összes többi aláírója – beleértve a régi amerikai szövetségeseket, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja közül 13-at – szerint az Egyesült Államok az ENSZ szankciókkal szembeni követelése nem végrehajtó erejű és diplomaták szerint valószínűleg nem sok ország fogja újból alkalmazni az intézkedéseket.

Washington bekeményít: Irán miatt csap össze Amerika és a világ többi része

Az amerikai kormány állítja: Teherán megszegte kötelezettségeit, ráadásul a BT nem hosszabbította meg az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót.

„Az iráni rezsimmel kapcsolatos tapasztalataink arra tanítottak bennünket, hogy a részleges megoldások és a megbékítés sem szüntették meg a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyeket”

– mondta Szalmán király.

Izrael és a palesztinok közötti békeközvetítési kísérletekhez a szaúdi uralkodó szerint egy 2002-es arab békekezdeményezés teremthet alapot, amely „átfogó és igazságos megoldásként” biztosítaná, hogy a palesztinok független államhoz jussanak, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

„Támogatjuk a jelenlegi amerikai kormányzat erőfeszítéseit a Közel-Keleten a béke elérése érdekében, hogy a palesztinokat és az izraelieket tárgyalási asztalhoz ültessék a tisztességes és átfogó megállapodás elérését célozva”

– hangsúlyozta.

A király nem említette az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közelmúltbeli, az Egyesült Államok által közvetített megállapodásait, amelyekkel megteremtették az Izraellel való kiegyensúlyozott kapcsolatok alapjait. Szaúd-Arábia nem nyilvánosan beleegyezett a megállapodásokba, ugyanakkor jelezte, hogy nem hajlandó maga is hasonlóan eljárni.

Palesztin vezetők elítélték, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein széles körű kapcsolatokat létesített Izraellel, ezt Ciszjordániában és a Gázai övezetben az államiság megszerzésére tett erőfeszítéseik elárulásának minősítik.

Szalmán király azt is elmondta, hogy a múlt hónapban a libanoni bejrúti kikötőben történt robbanás „a Hezbollah hegemóniájának eredménye (…) amelyet fegyveres erővel vívott ki libanoni döntéshozatali folyamatok fölött”.

„Ezt a terrorszervezetet le kell fegyverezni” – figyelmeztetett.

Nobel-békedíj? Trumpnak? Miért is ne?

Trump lépései egy-két generáción belül gyökeresen átforgathatják a térség viszonyait, biztonságpolitikai prioritásait. Seres László publicisztikája.