Visszalépett Ocasio-Cortez egy Rabin-megemlékezésről palesztinpártiak nyomására

Rászálltak a Twitteren a palesztinpárti aktivisták az amúgy híresen az ő oldalukon álló demokrata párti kongresszusi képviselőre, aminek az lett a vége, hogy Alexandria Ocasio-Cortez visszalépett a Rabinra emlékező online eseménytől. 

A demokrata képviselőnő eredetileg részt vett volna az Americans for Peace Now nevű békepárti szervezet rendezvényén, amelyet az gyilkosság áldozatául esett Jichák Rabin miniszterelnök tiszteletére rendeznek – írja a The Times of Israel.

Az Americans for Peace Now egy elsősorban demokraták körében népszerű non-profit szervezet, amely a kétállami megoldást támogatja, valamint a ciszjordániai zsidó települések felszámolásáért kampányol. A szervezet Jichák Rabin meggyilkolásának 25. évfordulója alkalmából rendez megemlékezést, amelyen eredetileg Alexandria Ocasio-Cortez is részt kívánt venni.

Az online eseményt október 20-án tartják, amelynek házigazdája a Homeland: A belső ellenség  című sorozat egyik főszerepét alakító Mandy Patankin lesz.

Ocasio-Cortez részvételét csütörtökön jelentették be, és a zsidó szervezetek ezt pozitív fordulatként értékelték, mivel a politikus megválasztása óta még a baloldali Izrael-párti szervezetektől is távol maradt. Azonban rövid ideig tartott az öröm, hiszen alig egy nappal a bejelentés után a képviselő a Twitteren jelezte, hogy a sok negatív vélemény hatására „átgondolja” a részvételét. Később hivatalosan is bejelentették, hogy visszalép a részvételtől.

Alexandria Ocasio-Cortez on Twitter: „Hey there – this event and my involvement was presented to my team differently from how it’s now being promoted.Thanks for pointing it out. Taking a look into this now. / Twitter”

Hey there – this event and my involvement was presented to my team differently from how it’s now being promoted.Thanks for pointing it out. Taking a look into this now.

Ocasio-Cortez visszakozása azután történt, hogy Twitter oldalát elöntötték a palesztin-jogi aktivisták, akik „undorítónak” nevezték a részvételét, és kijelentették, hogy Rabin „brutálisan elnyomta a palesztinokat”.

A politikus állítólag nem tudta, hogy Rabinról szól majd az esemény, és itt szerette volna kifejteni a közel-keleti békéről alkotott nézeteit.

Ocasio-Cortez két évvel ezelőtt a PBS amerikai köztelevíziónak adott interjúban kijelentette, hogy „a palesztin területek megszállása egy egyre növekvő humanitárius válság” majd, mikor a riporter ennek kifejtését kérte, az akkor még képviselőjelölt zavartan nevetni kezdett és szabadkozott, hogy „nem szakértője sem a geopolitikának sem a témának, de a kétállami megoldásban hisz”.

A szervezet csalódását fejezte ki a politikus visszalépése miatt, különösen, mivel a Peace Now gyakran dolgozik együtt palesztin-jogi aktivistákkal.

Az újonc képviselőnő Izrael egyik leghangosabb bírálója a Kongresszusban, és egyike volt annak a négy képviselőnek, akik levelet írtak Mike Pompeo külügyminiszternek, amelyben arra kérték, hogy Amerika vonja meg az Izraelnek juttatott támogatásokat, amennyiben a Netanjahu-kormány kiterjeszti szuverenitását a Jordán-völgyre.

Jelentősen csökkenhet a zsidó demokraták száma a Kongresszusban

Több prominens zsidó képviselő jelentette be a visszavonulását, és több jelölt székét megcélozták az új progresszív vonalhoz tartozó jelöltek.