Anne Frank nélkül nincs holokauszt-emlékmű Amszterdamban

A héten rakták le az alapkövét az egy év múlva elkészülő új holokauszt-emlékműnek, amely az ismeretlen roma és zsidó áldozatokra emlékeztet majd.

Az amszterdami alapkőletételen ott volt Anne Frank gyermekkori barátnője, a 91 éves Josephine Maarsens is, akinek kitüntetett szerep jutott az eseményen — olvasható a The Algemeiner beszámolójában.

Josephine Maarsens 50 ezer eurót adományozott a 102 ezer kőből épülő modern emlékműre, amelynek tervezője Daniel Libeskind, az a világhírű építész, aki a berlini zsidó múzeumot is tervezte.

Az idős asszony abból a pénzből támogatta az emlékmű felépítését, amely azon az árverésen folyt be, ahol Anne Frank egyik — az idős asszony családja gyűjteményében évtizedekig őrzött — kézzel írott verse kelt el.

Az emlékmű látványterve

Maarsens szerint az emlékmű nagyon fontos lesz azoknak, akikről szól majd, akiknek a neveit felvésik a falakra.

A tervek szerint azonban elsősorban az ismeretlen roma és zsidó áldozatok előtt tiszteleg majd Amszterdam új és — Libeskindhoz illően — modern felfogásban kivitelezett köztéri alkotása.

„Anne nagyon szeretné ezt” — fogalmazott az egykori gyermekkori barátnő arról a munkáról, amelyet nagyrészt a holland állam és Amszterdam költségvetése finanszíroz majd. Az egyik ötletgazda, Jaques Grishaver arról beszélt az alapkőletételen, hogy

a 102 ezer kődarabbal 102 ezer ártatlan áldozatra szeretnének emlékezni. Olyanokra, akiket a holokauszt szinte végleg kiradírozott az emberiség emlékezetéből. 

A „jó hollandok” legendája

Manfred Gerstenfeld izraeli kutató szerint a második világháborús holland nemzeti önkép hazugságra és a tények tagadására épül.