Távozni kényszerült a korrupcióba keveredett vatikáni bíboros

Lemondott vatikáni tisztségéről és bíborosi rangjáról a pápai állam egyik legbefolyásosabb elöljárója. Sajtóértesülések szerint Angelo Becciu távozása hátterében korrupciós ügy áll. Korábban főleg pedofília miatt mondtak le bíborosok.

Becciu lemondásáról a Szentszék szűkszavú közleményében tájékoztatott. A bíboros távozását Ferenc pápa elfogadta.

A 72 éves Angelo Becciu a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa volt.

Vatikán-szakértők szerint szokatlan, hogy a Szentszék ilyen rövid közleményében tájékoztatott a pápai állam egyik legbefolyásosabb bíborosának távozásáról, aki ráadásul nemcsak tisztségeiről mondott le, hanem bíborosi kiváltságairól is.

A hírügynökségeknek nyilatkozó Davide Scito, a római Santa Croce pápai egyetem kánonjogász professzora szerint Becciu bíboros távozása hátterében a „londoni ügyként” ismertté vált korrupciógyanús ügylet állhat.

Becciu lemondása szerinte példaértékű, mivel azt mutatja, hogy a Ferenc pápa vezette Vatikánban „senki sem kivétel, a legmagasabb beosztásúak is bukhatnak”. Scito professzor úgy fogalmazott, hogy „Bergoglio pápa forradalmat indított a dohos (egyházi) világban”.

A Vatikánban 2019-ben indított és még le nem zárult, „londoni ügyként” ismert korrupciós vizsgálat a pápai állam pénzintézete (Ior) és a vatikáni főrevizor jelentése alapján vette kezdetét. A vizsgálat tárgyát egy ingatlan képezi, amelyet Vatikán Állam vásárolt London belvárosában kétszázmillió euróért, gyanús pénzügyi tranzakciókkal.

Giovanni Angelo Becciu akkor még bíborosként 2018-ban a Szent Péter-bazilikában.  Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Sajtóinformációk szerint az ügyletet az úgynevezett Péter-fillérekből finanszírozták, vagyis a világ minden részéből a pápai államba érkező adományokból, amelyeket a mindenkori pápa kizárólag jótékony célra használhat fel.

A luxusingatlan megvásárlása idején Angelo Becciu bíboros a szentszéki államtitkár helyettese, vagyis a vatikáni kormányhivatal harmadik legmagasabb rangú vezetője volt. A bíboros azt állította, nem használtak fel adományokat az ügylet lebonyolításakor.

A korrupciógyanús üggyel összefüggésben tavaly felfüggesztették állásából a szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját és a Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) vezetőjét is. Idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vette, majd szabadlábra helyezte Gianluigi Torzi olasz brókert.

A 72 éves olasz pap végigjárta az egyházi ranglétrát: már fiatalon bekerült a vatikáni diplomáciába, 2009 és 2011 között Kubában apostoli nunciusként szolgált, ezután Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár helyetteseként dolgozott 2018-ig.

A bíborosi címről való lemondás ritkának számít a vatikáni szakértők szerint: 1927-ben Louis Billot francia teológus kényszerült megválni főpapi kiváltságaitól, mivel doktrinális kérdésekben összeütközött XI. Pius pápával.

2015-ben Keith Michael Patrick O’Brien bíboros, Edinburgh nyugalmazott érseke mondott le pedofília vádja miatt, és ugyanezért távozott a bíborosi testületből 2019-ben Theodore McCarrick nyugalmazott washingtoni érsek.

A Vatikán berendelte az izraeli nagykövetet az annektálás terve miatt

Szerdára a Vatikán berendelte az izraeli nagykövetet a zsidó állam által, az amerikai rendezési terveben szereplő jogkiterjesztés miatt – írja a Times of Israel.