A Vatikán berendelte az izraeli nagykövetet az annektálás terve miatt

Szerdára a Vatikán berendelte az izraeli nagykövetet a zsidó állam által, az amerikai rendezési terveben szereplő jogkiterjesztés miatt – írja a Times of Israel.

Ezt megelőzően kedden a Pietro Parolin bíboros, vatikáni külügyminiszter az izraeli nagykövettel, Oren Daviddal és az amerikai nagykövettel Callista Gingrich-el folytatott megbeszélésen elmondta, hogy a Szentszék aggódva figyeli „hogy a lépés veszélyezteti a közel-keleti békét és az izraeliek és palesztinok közti jövőbeli megegyezést.”

A Vatikán aggodalmát az izraeli külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta.

A találkozó aznap történt, amikorra Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Júdea és szamáriai területek mintegy 30%-át érintő jogkiterjesztés megkezdését időzítette. A jogkiterjesztés érintené a teljes Jordán-völgyet, mintegy 132 zsidó települést, 450 ezer izraeli otthonát.

Ferenc pápa és Oren David izraeli nagykövet, David beiktatásakor 2016-ban

Vatikáni álláspont szerint: „a Szentszék mind Izraelnek, mind pedig egy palesztin államnak joga van egymás mellett békében és biztonságban élni, nemzetközileg elismert határok közt.

A Vatikán mellett Franciaország külügyminisztere is az annektálás lehetséges következményeitől intett óva, amikor kijelentette: „palesztin területek annektálása, bármilyen módon komolyan veszélyezteti a konfliktus megoldását.” A francia diplomácia vezetője, Jean-Yves Le Drian hozzátette: „az annektálás nem maradhat következmények nélkül, ezért megvizsgáljuk országunk által adott válaszok és az európai partnereinkkel közösen mutatott válaszok lehetőségét.”

Az egységes európai válasz súlya jelentősen megkérdőjeleződik, miután a német parlament kijelentette, hogy semmilyen Izrael elleni szankció nem volna hatékony. A német kijelentésnek annál is inkább nagy a jelentősége, hogy épp szerdán vette át Németország az Unió soros elnökségét. A német parlament inkább arra fordítaná diplomáciai energiáit, hogy a jeruzsálemi vezetést lebeszélje a lépésről

Annak dacára, hogy korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő július elejét nevezte meg a jogkiterjesztés indító dátumának, egyelőre nem történt semmilyen lépés.