Kirúgták a német katonai elhárítás vezetőjét a szélsőjobbos beszivárgás miatt

Christof Gramm elkezdte ugyan felszámolni a német hadsereg (Bundeswehr) és a szélsőjobb közötti szálakat, de a védelmi minisztérium szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség — értesült a BBC

A német katonai titkosszolgálat (MAD) még januárban jelentette be, hogy több száz feltételezett szélsőjobboldali szimpatizáns van a hadsereg soraiban.

Mint kiderült, a katonai kommandósoknál (Kommando Spezialkräfte, KSK) különösen nagy a baj: az egység húsz tagja gyaníthatóan szélsőjobbos.

Grammról azonban, aki 2015 óta irányította a német katonai elhárítást, nem feltételezik, hogy szélsőjobboldali kapcsolatai lennének.

Sőt ő maga állt azoknak a reformoknak az élére, amelyek keretében kidolgozták a módszereket ahhoz, hogy megtalálják a szélsőséges katonákat, illetve esetleges szélsőjobbos kapcsolataikat.

EiEU5RS.jpg (1024×683)
A német különleges katonai alakulat, a KSK tagjai. Fotó: Reddit

A MAD azonban az utóbbi időben támadások kereszttüzébe került, mert nem tett meg mindent a szélsőségesség felszámolásáért a Bundeswehr soraiban.

A német védelmi minisztérium közleményben méltatta Gramm munkáját, de egyben bejelentették, hogy a titkosszolgálati vezető kölcsönös megegyezéssel távozik posztjáról. Mint írták: ideiglenesen nyugállományba kerül.

„A reformok további megvalósítása… további erőfeszítéseket és lendületet fog követelni… Ennek az új szakasznak a személyi államányban is láthatóvá kell válnia” — írták a közleményben.

Azt egyelőre nem tudni, ki váltja majd Grammot a posztján.

A német hadsereg szélsőjobbos botránya 2017-ben robbant ki, amikor náci időkből származó relikviákat találtak két katonai létesítményben.

A szélsőjobboldali kapcsolatokkal gyanúsított katonák közül többen szimpatizálnak az AfD-vel, amely egyébként ma már a legnagobb ellenzéki párt Németországban.

Májusban a rendőrség egy KSK-őrnagy lakásán fegyvereket és robbanóanyagokat foglalt le.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter további vizsgálatokat ígért, és kijelentette, hogy nincs helye semmiféle radikális megnyilvánulásnak a hadseregben.

Később pedig részben feloszlatták a KSK-t, amelyben a miniszter szerint „toxikus vezetési kultúra” alakult ki.

Egyre több a neonáci a német hadseregben

A német hírszerzés szerint azok a katonák hajlamosak radikalizálódni, akik negatív véleménnyel vannak a bevándorlókról. Eperjesi Ildikó írása.