Antiszemita inzultusok Kanadában az ünnepek alatt

Köpéssel, szóbeli fenyegetéssel és falfirkákkal inzultáltak zsidókat a Ros hásáná idején Ontario tartományban. 

Egy férfit és fiát egy zsinagóga mellett ért támadás még múlt pénteken, a zsidó újév első estéjén. Az eset Thornhill városában volt, Torontótól északra, ahol Kanada legnagyobb zsidó közössége él — számol be egy kanadai zsidó szervezetre hivatkozva a The Jerusalem Post.

Az incidens elsősorban verbális jellegű volt, de az érintettek szerint a fizikai kontaktushoz sem kellett volna sok. „Egy darb sz*r vagytok, ti zsidók! Ti irányítjátok ezt az egész kib**tt világot!” — idézte vissza apa-fia a frusztrált férfi nyomdafestéket nem tűrő szavait, aki szerintük megpróbált belenyúlni az autójukba.

Ugyanebben a városban két garázs ajtajára is hasonló tartalmú és stílusú üzeneteket festettek fel, sőt, egy közelben álló autóban is kárt tettek ismeretlen vandálok — írja a lap a  B’nai Brith Canada szervezet jelentésére hivatkozva. Az egyik grafiti szövege szerint „a zsidók utálják a feketéket”.

1200px-Ottawa_-_ON_-_Stadtansicht.jpg (1200×576)
Ottawa látképe. Fotó: Wikipedia
Az ország fővárosában, Ottawában ugyancsak az újévi hétvégén egy férfi autójával közel hajtott a zsinagógájuk mellett, a kültéren imádkozó csoporthoz, és feléjük köpött. Tettét egy „mocskos zsidók” — kiáltással zárta. 
Michael Mostyn, a B’nai Brith Canada vezetője közleményében adott hangot megrökönyödésének: „Ezek a rettentő események sebet ütnek a zsidó közösségen, amelynek ezek a nehéz idők már így is kihívást jelentenek”.

„Kifelé a parazita zsidókkal!” – egy kanadai politikus üzenete

A kanadai szélsőjobb egyik vezetője egy mezőről üzenve adta ki a jelszót: mindent meg kell tenni azért, hogy a zsidók eltűnjenek az észak-amerikai országból.