Instant izraeli COVID-teszteket vezethetnek be az európai reptereken

Azonnali eredményt adó, izraeli koronavírus-teszteket használhatnak az európai reptereken, ha kísérleti időszakban beválik az eszköz. A fejlesztők és a 120 európai reptér biztonságáért felelős cég megállapodást kötött a tesztelés elkezdéséről – írja a The Times of Israel.

A frissen megkötött szerződés szerint két európai reptérre szállítanak a tesztekből napokon belül, és megkezdődik a kísérleti program, amely 12 nemzetközi korházban már elindult – mondta a lapnak Eli Assoolin, a fejlesztést vezető Newsight Imaging alapítója.

A SpectraLIT nevű teszt alkalmazásával nincs szükség tamponos kenetvételre, laboratóriumi feldolgozásra, mindenki saját maga elvégezheti. Az utasokat egyszerűen csak arra kérik, hogy gargalizáljanak az átadott, 10 ml-es, speciális szájvízzel, majd köpjék az egészet egy kémcsőbe.

„Az egész nem lesz kellemetlenebb, mint egy ujjlenyomatvétel”

– mondja Asoolin.

A tesztelési időszakban, az az utas, amely pozitív mintát ad, elküldik a hagyományos, tamponos tesztre.

SpectraLIT™ Operation Demo

SpectraLIT™️ Type B is a development kit based on Newsight’s spectrometer-on- chip. It allows for spectral profiling of substances in wavelengths between 400…

A tesztet Asoolin cége, a Newsight, a Sheba Orvosi Központtal közösen fejlesztette, az újonnan létrehozott Virusight Diagnostic égisze alatt. A teszteket a reptéri biztonsági cég, az ICTS Europe kapja, amely több mint 120 repülőtér biztonságáért felelős, 23 országban.

A biztonsági cég azt vállalta, hogy ha a teszt bizonyítottan hatékony, és megkapja az engedélyeket, akkor azt fogják használni a hozzájuk tartozó repülőtereken.

„Hisszük, hogy a termékünk jelenti majd a konkrét megoldást a légi utazásban”

– mondta a lapnak Asoolin, aki abban bízik, hogy az ő tesztjeit fogják milliószámra használni a következő hónapokban.

Eli Assoolin, Newsight, Prof. Eli Schwartz, Sheba, Eyal Yatskan, Newsight

Arra számít, hogy a tesztek használatát gyorsan megkezdik két európai reptéren, ahol kiépítik az ehhez szükséges elemeket az ICTS önkiszolgáló standjain, ahol már jelenleg is végzik a testhőmérséklet-ellenőrzést és a beszállókártya nyomtatását.

„Ha a teszt egy repülőtéren már bizonyított, akkor egy hónapon belül képesek vagyunk akár tucatnyi reptéren is lehetővé tenni ezt a tesztelést, a szükséges képzéssel együtt”

– mondta Oren Sapir, az ICTS Europe elnöke.

„Ahogy az utazási korlátozásokat fokozatosan eltörlik, továbbra is az innováció és a technológia lesz a legfontosabb része az iparág helyreállásának, ezért büszkén és örömmel fogtunk össze a Virusight-tal a SpectraLIT bemutatásához”

– tette hozzá.

A technológiát már négyszáz emberen kipróbálták a Sheba kórházban és 95 százalékos pontosságot mutatott.

„A bizonyított diagnosztikai eredményei miatt választottuk a Virusight-ot”

– mondta Sapir.

A jelenlegi tesztekhez szükség van tamponos mintavételre az orrból és a garatból, valamint időigényes laborvizsgálatra, képzett szakemberekkel. A SpectraLIT mesterséges intelligenciát használ a garatból vett minták leolvasására.

SpectraLIT™ Operation Demo

SpectraLIT™️ Type B is a development kit based on Newsight’s spectrometer-on- chip. It allows for spectral profiling of substances in wavelengths between 400…

Fényt sugároz át a mintán egy speciális chipbe, amely a fény egy részét elnyeli, a többit az érzékelők rögzítik. A folyamattal a minta színképét kapják meg, spektrális jellemzőjét, amelyből a mesterséges intelligencia képes megállapítani, hogy az koronavírusos embertől származik vagy sem.

A Sheba innovációs igazgatója, Dr. Eyal Zimlichman az új megállapodást a Virusight szempontjából „fontos mérföldkőnek” jellemezte, hozzátéve, hogy „a digitális gyógyítás átalakítja az egészségügyet, és ez egy jó példa a mesterséges intelligencia használatára, a COVID-19 mérséklésére”.