Trump eldöntötte: már e héten megnevezi Ginsburg utódját

Az amerikai elnök hétfőn bejelentette: még a héten, valószínűleg pénteken vagy szombaton megnevezi, kit szán a néhány napja elhunyt legendás alkotmánybíró, Ruth Bader Ginsburg helyére – írja a USA Today.

Az elnök és a republikánus párt reményei szerint a kinevezés még a november 3-án esedékes elnökválasztás előtt megtörténik.

„Jogunk van hozzá, hogy ezt meglépjük, s rengeteg időnk van rá” – mondta Trump, aki azt is hozzátette, az egyik lehetséges jelölttel nemrégiben találkozott is, a floridai Barbara Lagoa személyében.

A jelölés mindkét párt számára igen nagy jelentőséggel bír. Trump elmondása szerint öt jelöltje van, mindegyikük nő, szakértők Lagoa mellett főként Amy Coney Barrett-et vélik befutónak.

Mindketten szövetségi fellebbviteli bírók, s mindkettőjüket konzervatívként tartják számon. Lagoa-val kapcsolatban Trump a Fox and Friends című televízió műsorban elmondta: „Kiváló. Hispán, de nem ismerem túlságosan. Floridai, imádom Floridát. Sok dolgot csinált, nagyon okos”.

Lagoa az első spanyolajkú nő, akit a floridai legfelsőbb bíróságra kineveztek, és elemzők szerint a jelölése a spanyolajkú szavazók erőteljesebb támogatását is jelenthetné Donald Trumpnak.

Barrett-el kapcsolatban Trump megjegyezte, hogy az indianai bírónő „jól képviselte államát” a választási procedúrában. Mint ismeretes, Mike Pence alelnök Indiana államból való.

Kibővítenék a legfelsőbb bíróságot a demokraták

Ehhez persze a jelenlegi ellenzéknek nyernie kell novemberben.

A szenátus demokrata képviselői azt mondták, megpróbálják megakadályozni a jelölést, azzal az érvvel, amit a republikánusok is használtak korábban, amikor a választások előtt ilyen rövid idővel történt megüresedés. Az érv lényege, hogy az életre szóló jelölés lehetőségét a választáson győztesnek illene meghagyni. Az egyelőre bizonytalan, hogy a szenátus republikánus vezetőinek összegyűlik-e elegendő szavazata ahhoz, hogy bármilyen jelöléssel előálljanak.

Barrett és Lagoa mellett további jelölt lehet Allison Rushing, az Egyesült Államok 4. körzeti fellebbviteli bíróságának észak-karolinai székhelyű bírája, valamint Kate Todd, aki jelenleg a Fehér Ház tanácsosaként dolgozik. De Trump lehetséges jelöltként nevezte meg Joan Larsent is, Michigan államból.

A republikánusoknak 53:47 arányú többségük van a szenátusban, és számíthatnak Mike Pence alelnök döntő voksára is. Ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy akár három republikánus szenátor támogatása nélkül is megszavazhatják az elnök jelöltjét.

Akadnak ugyanis republikánus szentárok, akik nem rajonganak az alkotmánybírói kinevezés ötletéért ilyen rövid idővel a választások előtt, így például Susan Collins Maine és Lisa Murkowski Alaszka államokból.

Meghalt Ruth Bader Ginsburg

Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg – jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban.

Trump és néhány republikánus történelmi lehetőséget lát a konzervatívok számára a Legfelsőbb Bíróság feletti hatalom megszilárdítására. A kilenc tagú bíróságban öt konzervatív tag van.

Ha a republikánusok tényleg kinevezik az új alkotmánybírót, előfordulhat, hogy a demokraták megtorolják ezt, amennyiben novemberben megszerzik a szenátus irányítását. Egyes törvényhozók arról beszéltek, hogy növelik a Legfelsőbb Bíróság méretét, és megszüntetik a kisebbségnek a jogalkotáshoz való jogát.

Ha bővülne a bírói testület létszáma, akkor egy demokrata elnöknek nagyobb esélye lenne a bíróságot liberálisabb irányba fordítani.

Philadelphiában tartott kampánybeszédében Biden demokrata elnökjelölt is álszentséggel vádolta a republikánusokat amiért megpróbálnak alkotmánybírót állítani, miközben 2016-ban, fordított esetben ezt megakadályozták.

Biden szerint, ha ilyen körülmények között kinevezik az új alkotmánybírót, az „pusztán nyers politikai hatalom” érvényesítését jelenti.

Az elhunyt Ruth Bader Ginsburg előtt tisztelői szerdán és csütörtökön a legfelsőbb bíróság épületében, pénteken pedig a kongresszusban róhatják le kegyeletüket. A bírónő végső búcsúztatására pénteken délelőtt kerül sor.

Hatalmi harc a kampányban — a republikánusok kezében a Legfelsőbb Bíróság jövője

A novemberi választást, de Amerikai jövőjét is meghatározhatja, hogy a republikánus többségű szenátus feltölti vagy üresen hagyja Ginsburg székét.